یکشنبه, 18 شهریور 1403

شناسه پیام‌رسان‌ (ایتا، روبیکا و سروش)
h_shad_ir@

 کانال سایت در پیام‌رسان سروش
hshadir@

معضل دست دادن با فامیل نامحرم

پرسش

من یه راه حل برای مشکلم می‌خوام. وقتی خواهرم اینا از تهران می‌یان خواهرشوهرم با من دست می‌ده منم تو رودرواسی می‌مونم باهاش دست می‌دم. خیلی ناراحت می‌شم؛ چون می‌دونم نامحرمه و گناه داره. واقعاً خجالت می‌کشم جلوی جمع دستشو رد کنم. اگه همچین کاری کنم از دستم ناراحت می‌شه. دوست ندارم خواهرم از دستم ناراحت بشه. واقعاً برام بد می‌شه. تو رو خدا یه راه حلی به من نشون بدین. جوری باشه که از دستم ناراحت نشن.

پاسخ

دست دادن با نامحرم گناه است ولی اگر این اتفاق به صورت ناخواسته برایتان پیش آمد و شرایط طوری بود که فرصت تصمیم‌گیری از شما سلب شد و ناخواسته با نامحرمی دست دادید، این کار گناه نیست؛ ولی برای مدیریت چنین اتفاق‌هایی، همیشه آماده باشید. مثلاً دستکش به دست داشته باشید یا از روی چادر و مانند آن دست بدهید(از نظر شرعی دست دادن با نامحرم از روی دستکش و مانند آن تنها در صورتی جایز است که مفسده‌ای به‌دنبال نداشته باشد و فقط یک تماس خشک و ساده و بدون فشار باشد.)؛ که این کار هم از دلخوری و ناراحتی دیگران جلوگیری می‌کند و هم به آن‌ها می‌فهماند که شما به این حکم شرعی توجه دارید و دوست دارید به آن عمل کنید.

پس اولین وظیفه‌ی شما این است که خودتان را در معرض این گناه قرار ندهید؛ وقتی چنین فردی به خانه‌تان می‌آید، به استقبالش نروید و در لابه‌لای جمع قرار بگیرید؛ یا به آشپزخانه بروید و بعد از نشستن مهمان‌ها با سینی چایی یا ظرف میوه به نزدشان بروید تا به دلیل بند بودن دستتان مجبور به دست دادن نباشید.

وظیفه‌ی بعدی شما نهی از منکر است. شما موظف هستید دیگران را نسبت به این گناه توجیه کنید؛ اگر نیاز به آگاهی و اطلاعات دارند، آن‌ها را نسبت به احکام دین آگاه کنید و اگر آگاهی دارند ولی در رعایت حلال و حرام الهی کوتاهی می‌کنند، باید انگیزه و گرایش به تقوا را در آن‌ها ایجاد و تقویت کنید.

البته باید این کار را با ظرافت و هنرمندی انجام دهید تا باعث ناراحتی و دلخوری نشود. مثلاً وقتی دور هم هستید و صحبت‌های فامیلی می‌کنید، شما این بحث را باز کنید ـ نه به عنوان یک کارشناس که می‌خواهد دیگران را هدایت کند؛ بلکه به عنوان یک انسان عادی که می‌خواهد نظر دیگران را در این باره بداند و اطلاعاتش بیش‌تر شود ـ که آیا دست دادن با نامحرم اشکال ندارد؟ آیا نامحرم‌ها با هم تفاوت دارند که دست دادن با بعضی‌هایشان گناه باشد ولی با بعضی دیگر نه؟ مگر با یک دست دادن خالی چه اتفاقی ممکن است بیفتد که خدا این کار را حتی بین نامحرم‌های فامیل هم ممنوع کرده؟ و...

در لابه‌لای صحبت‌ها یا بعد از شنیدن نظر دیگران ـ مخصوصاً بزرگ‌ترها ـ نظر خود را بگویید و برای اقناع دیگران، از منابع دیگر یارکشی کنید و مثلا بگویید:

چند روز پیش حاج آقا فلانی در فلان برنامه‌ی تلویزیونی می‌گفت...؛ یا در فلان کتاب نوشته بود...

توجه داشته باشید که نظر خود را صریح و روشن بیان کنید و در این کار اعتماد به نفس بالا داشته باشید؛ حتی اگر همه‌ی جمع با شما مخالف باشند. اشکالی ندارد! هر کسی می‌تواند در برخی مسائل نظری کاملاً متفاوت با دیگران داشته باشد. فراموش نکنید که یک مؤمن باید سرشار از اعتماد به نفس باشد!

اگر فرد خاصی در فامیل هست که دست ندادن با نامحرم را رعایت نمی‌کند ـ همان طور که در این سؤال چنین است ـ در یک فرصت مناسب او را نسبت به اشتباه بودن کارش توجیه کنید و صریحاً بیان کنید که شما این کار را درست نمی‌دانید و از او بخواهید که لطفاً دیگر دستش را برای دست دادن با شما به طرفتان دراز نکند. شاید بهتر باشد این کار را با واسطه انجام دهید؛ مثلاً پیام خود را به پدر یا مادر خودتان یا به پدر یا مادر یا خواهر طرف مقابل یا به یکی از بزرگ‌ترهای دیگر فامیل بگویید و محترمانه از او بخواهید پیام شما را به فرد مورد نظر برساند و تأکید کنید که شما برای همه‌ی افراد فامیل احترام قائلید ولی برای احکام الهی احترام بیش‌تری قائل هستید و مطمئنید که رعایت حدود دینی ارزش و احترام فامیلی را هم بیش‌تر می‌کند.

پی‌نوشت ۱:

یک روش جدید در مواجهه با نامحرم یافته‌ام. چند وقت پیش (پاییز ۹۵) برای انجام چند مصاحبه از متقاضیان مربی‌گری در قرارگاه‌های اتحادیه‌ی انجمن‌های اسلامی دانش‌آموزی استان اردبیل به عنوان کارشناس رفته بودم. از یکی از متقاضیان که نوجوان هم بود، پرسیدم: وقتی با فامیل نامحرم مواجه شوی که دستش را برای دست دادن با شما دراز کرده، چه می‌کنی؟ جواب داد: برای مدیریت چنین صحنه‌هایی، چند شکلات در جیبم می‌گذارم. در آن لحظه که نامحرمی دستش را برای دست دادن با من دراز می‌کند، دستم را دراز می‌کنم و یک شکلات در دستش می‌گذارم. این کار هم جلوی ارتکاب گناه را می‌گیرد و هم باعث می‌شود او از رد شدن دستش ناراحت نشود.

پی‌نوشت ۲:

آقای علی هاشمی یکی از وزنه‌برداران قهرمان ایرانی است که در یکی از کشورهای خارجی برای دریافت مدال با خانم اهدا کننده‌ی مدال دست نمی‌دهد و خیلی مؤدبانه با زبان انگلیسی (دست و پا شکسته!) برای او توضیح می‌دهد که من مسلمان هستم و نمی‌توانم با شما دست بدهم. آن خانم هم متوجه می‌شود و می‌پذیرد. این حرکت برای من بسیار زیبا و تحسین‌برانگیز بود. این کلیپ کوتاه و کم‌تر از یک مگابایت را از این‌جا دریافت کنید.

امتیاز کلی این مطلب (3)

4 از 5 ستاره
  • #2346

    محمد

    سلام من یه پسر ۱۴ ساله هستم و زنداییم اولین شیرمو بهم داده و جلوی من خیلی راحته و بزور بامن دست میده و منو ماساژ میده و جلوم بدون حجابه الان من که سر اجبار باهاشون دست میدم موردی داره ؟

    ***** پاسخ *****

    سلام بر شما
    اولین شیر دادن موجب محرمیت نمی‌شود. بله، زن نامحرم اگر به کودکی شیر بدهد، می‌تواند به او محرم شود، اما این امر شرایطی دارد که یکی از آن‌ها این است که کودک، یک شبانه روز یا بیش‌تر و یا 15 دفعه پشت سر هم، به صورت کامل، شیر کامل خورده باشد.
    اگر شیری که شما از زن‌دایی‌تان خورده‌اید این شرایط را ندارد، او به شما نامحرم است و باید مثل نامحرم با او رفتار کنید.

  • #2344

    Hchccbc

    سلام.ببخشید من ۱۴سالمه.ما بعضی وقتا با پدر و مادر و دوتا از دختران هم سن خودم که نامحرم هستن مسافرت میریم .در این شرایط که راهی وجود ندارد کنارشون نشینم باید چه کاری کنم؟

    ***** پاسخ *****

    سلام بر شما
    باید جوری جای افراد رو تعیین کنید که نامحرم پیش نامحرم نشینه. اگر هم مجبور بودید، طوری بشینید که با هم تماس نداشته باشید و کمی فاصله داشته باشید؛ مثل تاکسی.

  • #2296

    سعید

    سلام
    من با دختر خاله زنم که نسبت فامیلی دوری با پدر ایشان دارم ، دست میدم. ایشون با اکراه دست میده.میدونم گناهه.وای خب عادت شده برام. خانمم چندین بار بهم هشدار داده. ولی من گوش نمی‌کنم. تا اینکه امسال عید دیدم خانمم با شوهر اون خانم به طرز صمیمانه دست میده. بهم میگه اگه دخترخاله‌م برای تو محرکه پس شوهرش هم واسه من محرکه! دخترخاله خانمم خودش دست دراز نمیکنه ولی خانمم خودش با شوهر اون دست میده. گناهش هم میفته گردن من می‌دونم. خیلی حس بدی پیدا میکنم.لطفا کمکم کنید

    ***** پاسخ *****

    سلام. کار همسر شما (مقابله به مثل) درست نیست، اما رفتار نادرست شما بود که ایشون رو به این کار وادار کرده. چاره‌ش هم همینه که از دست دادن با دخترخاله همسرتون پرهیز کنید.
    با توجه به اینکه دخترخاله همسرتون به دست دادن با نامحرم علاقه نشون نمی‌ده و این کار رو با اکراه انجام می‌ده، خویشتنداری شما آسون‌تر می‌شه. فقط باید با خودتون کنار بیایید و قانع بشید که برای حفظ سلامت روح و روان خودتون و همسرتون و نیز دخترخاله همسرتون، هوستون رو بگذارید زیر پاتون و با ایشون دست ندید. شاید اولش کمی سخت باشه، ولی اگه یک بار این کار رو بکنید، آسون‌تر می‌شه و حس خوب تقوا، بهتر در دلتون می‌شینه.

  • #2293

    یا زهرا

    سلام وقتتون بخیر
    یه رسمی بدی توی فامیل های ما جا افتاده که مردا با زنان دست میدن . توروخدا راهنماییم کنید که هنگام مواجه با نامحرم های فامیل چیکار کنم البته به توفیق خدا بعضی ها شو مجبورم . یعنی خدا کمک میکنه که یه کاری دیگه کنم که دست ندم ولی خب بعضی هاش مثلا کسانی که زن و بچه دارند و یا کسی که هم سن پدر بزرگم باشه مجبورم دست بدم . اونم توی جمع دست میارند . خدا خیرتون بده میشه راهنمایی کنید . میدونم احدابث و احکامی که درمورد دست دادن با نامحرم نهی شده .

    ***** پاسخ *****

    سلام بر شما. پاسخ شما در همین مقاله بیان شده. یک بار دیگه با دقت بخونید و برای اجرای پیشنهادها در زندگی خودتون برنامه‌ریزی کنید.
    موفق باشید

  • #2277

    sssssssss

    سلام علیکم
    من پسری۱۳ساله هستم که نشاشنه های بلوغ رو دارم نماز و...میخونم
    در کل از خانواده مذهبی هستیم
    دختر دایی های من یکی شون هم سن منه یکی شون هم ۱۷سالش
    اونا جلو من روسری می پوشن و حجابشون رو رعایت می کنن اما
    تو حرف زدن باهم خیلی راحتیم خنده و...بعضی وقت ها کنار هم می شینیم
    آیا ما مرتکب گناه شدیم

    ***** پاسخ *****

    سلام بر شما نوجوان مؤمن و باتقوا
    شما که این‌قدر خوبید و نماز و پوشش و نگاه رو این‌قدر خوب رعایت می‌کنید، خب ضوابط و هنجارهای مربوط به حرف زدن و هم‌نشینی رو هم بیش‌تر رعایت کنید. شما و دختردایی‌هاتون خیلی خوبید، اما نباید برای شعله‌ور شدن هوس و نفوذ شیطان بسترسازی کنید. حتماً می‌دونید که ابلیس از این حریم‌شکنی‌ها خیلی خوشش میاد و خوب بلده از این موقعیت‌ها چطور برای ضربه زدن به شما استفاده کنه.

  • #2247

    معمار

    سلام
    وقت شما بخیر
    من به عنوان داور در یک رقابت مهم معماری دعوت هستم و دیگر همکاران که از بهترین اساتید هستن نیز در کنار بنده حضور دارن، آگاهانه عرض می کنم که داورهای خانم حاضر در جمع که از بهترین معماران در ایران هستند تمایل به دست دادن به نشانه ادب در بدو دیدار هستند، جمع کوچک و صمیمانه و برای ارزیابی آثار ارسالی می باشد. من بخاطر چارچوب های مذهبی در شرایط متفاوت تلاش کردم از دست دادن بنحوی امتناع کنم، اما در جلسات صمیمانه نمیدونم چطور وانمود کنم که موجب ناراحتی و دلخوری نشه و حتی به موضوع استفاده از دستکش هم فکر می کردم ولی خواستم قبلش از شما در این باره راهنمایی بگیرم.

    ***** پاسخ *****

    سلام بر شما
    احترام به علایق و سلایق و باورهای متفاوت دیگران، از نظر حرفه‌ای امری پذیرفته ست. فرض کنید فارغ از حکم شرعی، شما صرفاً از روی سلیقه شخصی دوست ندارید با کسی دست بدید، آیا دیگران باید به این سلیقه شما احترام بگذارند یا اینکه شما رو به زحمت بندازند و به دنبال چاره‌جویی برای حل معظل بفرستند؟ در محیط حرفه‌ای، به باورها و سلیقه‌های هرچند متفاوت دیگران احترام می‌گذارند و اون‌ها رو به معظل تبدیل نمی‌کنند.
    پیش از اینکه با کارهایی مثل فاصله گرفتن، پوشیدن دستکش و شکلات یا شاخه گل دادن به دست طرف، در پی چاره‌جویی باشید، این اصل حرفه‌ای رو جدی بگیرید. اگه شما حرفه‌ای هستید و با همکارانی حرفه‌ای نشست و برخاست می‌کنید، پس با اعتماد به نفس کامل، سبک زندگی خاص خودتون رو داشته باشید و بذارید دیگران دیدگاه‌ها و هنجارهای شما رو بدونند و خودشون رو به رعایت اون‌ها ملزم کنند. اگر شیوه «خودسانسوری» و مطابقت دادن خود با دیگران رو پیش بگیرید، این راه تمومی نداره و در مسائل دیگه ادامه خواهد داشت.
    بهترین خودتون باشید و هیچ وقت در پی راضی کردن و راضی نگه داشتن همه دیگران نباشید، که چنین چیزی شدنی نیست. فقط آدم‌های ضعیف هویت خودشون رو در نگاه دیگران جست‌وجو می‌کنند.

  • #2248

    معمار

    در پاسخ به: معمار

    سلام و عرض ادب
    جلسه داوری برگزار شد. صادقانه میگم که چقدر راهنمایی شما به من کمک کرد و چقدر به من اعتماد بنفس داد و چقدر تحلیلتون فارغ از مسائل شرعی همه جانبه بود. خیلی خوشحالم از آشنایی با شما ?

    ***** پاسخ *****

    سلام. خوبی از خودتونه. مهم‌تر از راهنمایی بنده، فهم درست اون و نحوه اجرای اونه که شما به‌خوبی از پسش براومدید. درود بر شما

  • #2223

    molo

    سلام
    من مرد هستم و داخل دانشگاه اغلب دوستان خانم همکلاسی ام دست میدهند و اگر دست ندهم به معنی ناراحتی و توهین است. همچنین همیشه نمیتوان دستکش همراه داشت. چه باید کرد؟

    ***** پاسخ *****

    سلام. دست ندادن آقا با خانم می‌تواند به‌گونه‌ای نامحترمانه و توهین‌آمیز باشد، چنان‌که می‌تواند رفتاری حرفه‌ای همراه با خودباوری و احترام به طرف مقابل باشد. کافی است خودباخته نباشید و احکام فاخر شرعی را به‌درستی باور داشته باشید و از مسلمان بودن خود خجالت نکشید.
    اگر مثل یک مسلمان آگاه و باادب و سرشار از اعتماد به نفس، رفتار کنید، خانم‌هایی که با آن‌ها دست نمی‌دهید، نه‌تنها از رفتار شما ناراحت نمی‌شوند، بلکه تحت تأثیر جدیت و صلابت شما در دینداری‌تان قرار می‌گیرند و به خودشان اجازه نمی‌دهند به شما و رفتار عفیفانه‌تان خرده بگیرند.

  • #2218

    موسوی

    سلام حاج آقا من در شرف ازدواج هستم خواستگار بنده خیلی راحت با دختر عموهاش و زن داداشاش ست میده و میگه ما خانواده ایم این چیزا عادی برامون ولی من خیلی ناراحتم از اینکه با نامحرم دست بده من باید چیکار کنم؟

    ***** پاسخ *****

    سلام. از اون‌جا که دست دادن با نامحرم در خانواده ایشون امری عادی هست، پس نباید اون رو نشانه بی‌عفتی و بی‌تقوایی بدونید، اما بی‌خیال هم نباشید، بلکه به‌عنوان یک ناهنجاری نامتناسب با احکام شرعی، به‌ش توجه داشته باشید و با گفت‌وگوی نرم و منطقی، ایشون رو آگاه کنید.

  • #2201

    شخصی

    رتبه بندی 5 از 5 ستاره

    سلام من نوجوانی هستم که تو هیت زیاد مشغول هستم وقتی چایی رو می خوام بین افراد پخش کنم باید از دست نامحرم سینی چایی رو بگیرم بعد بین افراد پخش کنم. یو روز وقتی می خواستم سینی رو از دست نامحرم بگیرم انگشت دستم به دستش خورد اونم غیر عمد بود آیا گناه محسوب میشه

    ***** پاسخ *****

    سلام خدا بر شما نوجوان فرشته‌خو!
    چون این تماس عمدی نبوده، هیچ گناهی نداره. همین که از این به بعد بیش‌تر مراقب هستید، کافیه و آسیبی به ایمان و تقوای شما نمی‌رسه.

  • #2176

    فاطمه

    سلام. اگه به پسری که به سن تکلیف نرسیده و نامحرممون هست دست بدیم اشکالی داره؟ و اینکه بهش فکر کنیم هم اشکالی داره؟

    ***** پاسخ *****

    سلام
    ۱. اگر نامحرم بالغ نشده باشد ولی مُمیّز باشد، یعنی نزدیک بلوغ باشد و جذابیت‌های جنسی را بفهمد و متوجه شود، نمی‌توانید با او دست بدهید، اما اگر کوچک‌تر باشد، دست دادن با او حرام نیست، هرچند باز بهتر است حریم نگه‌دارید.
    ۲. فکر کردن به یک نامحرم به‌تنهایی اشکالی ندارد، اما اگر فکر آلوده باشد، گناه است، و اگر فکر احساسی و عاشقانه باشد و به مسائل غیراخلاقی آلوده نباشد، حرام نیست، اما می‌تواند به شما آسیب بزند و لغزشگاه خطرناکی برای سقوط باشد. نباید به این خیال‌پردازی‌ها دامن بزنید.

  • #2144

    ريحانه

    سلام ، لطفا راهنماييم كنيد ، همسر من مسائل دينى رو رعايت ميكنن و برخلاف خانواده و فاميلشون ك اصلا اعتقادى ب پوشش و محرم و نامحرم ندارند ، همسرم رعايت ميكنن
    مشكلى كه داريم اينه ك يكى از اقوام ايشون دختر١٠-١١ساله پوشش ك ندارن و اينكه باهمسرمن دست ميده ، همسرم ميگه بچس ولى به سن تكليف رسيده
    اين مسئله من رو خيلى درگير كرده درحدى ك به جدايى فكر ميكنم
    بايد چطور بيانش كنم؟

    ***** پاسخ *****

    سلام
    ۱. درسته که کار همسرتون نادرسته، اما این کم‌ظرفیتی و زودرنجی و بی‌ثباتی شما که با چنین مسأله کوچکی به جدایی فکر می‌کنید، خیلی بدتر و نادرست‌تره. هیچ مسأله‌ای رو بیش از حد بزرگ نکنید، که حل کردنش هم سخت‌تر می‌شه!

    ۲. خیلی راحت و بدون بزرگ‌نمایی و هیجان‌زدگی با همسرتون درباره رفتارهای دخترخانم مزبور گفت‌وگو کنید و بگید که به نظر من نباید باهاش دست بدی، بعد راهکارهاتون رو برای مدیریت این مسأله ارائه بدید؛ مثلاً بگید وقتی او دستش رو برای دست دادن دراز می‌کنه، شما به‌جای دست دادن، یک شکلات بگذارید تو دستش، بعد در فرصت مناسب به‌ش بگید که از نظر شرعی انسان نباید با نامحرم دست بده. اگه ظرفیتش رو داشت، به اندازه اطلاعاتتون، فلسفه و حکمت این حکم رو هم براش توضیح بدید.

    ۳. دقت کنید که نقطه ثقل دغدغه شما، «خودتون و حسادت زنانه‌تون» نباشه، و «همسرتون و خیانتش به شما» هم نباشه، محور نگرانی شما که در گفت‌وگو با همسرتون باید به وضوح پیدا باشه، «اون دختر خانم و صلاح و مصلحت او» باید باشه؛ یعنی همسرتون باید مطمئن باشه که شما برای اون دختربچه دلسوزی می‌کنید و برای آموزش و ارشاد او تلاش می‌کنید. اگه یکی از دو دغدغه اول در سخن یا رفتار شما احساس بشه، همسرتون حس بدی پیدا می‌کنه و ممکنه کار به لجاجت بکشه.

  • #2109

    فاطمه

    سلام حاج اقا
    من و ی آقا پسری داریم باهم آشنا میشیم که ازدواج کنیم ایشون به من گفت دستتو بگیرم من نزاشتم الان تو شرایط بد روحی هست و فقط منم که میتونم آرومش کنم میگم اشکالی نداره چند تا لباس بپوشم و از روی چادر بغلش کنم طوری که تماس بدنی باهم نداشته باشیم؟؟

    ***** پاسخ *****

    سلام بر شما خانم مهربان!
    خواهر خوبم، اصل این ارتباط و صمیمیت اشکال داره چه برسه به بغل از روی لباس! وقتی دوستی و صمیمیت بین دو نامحرم شکل گرفته باشه، از روی زره و لباس آهنی هم نمی‌شه بغل کرد!!
    گفت‌وگوی محترمانه با قصد و نیت عُقلایی و محترمانه در چارچوب اخلاق و احکام شریعت اشکالی نداره ولی چنین گفت‌وگویی هرگز منجر به دست گرفتن و بغل کردن نمی‌شه. بروز چنین حالت‌هایی نشانه بی‌توجهی به چارچوب‌هاست.

  • #2108

    هلیا

    سلام میشه کمک کنید بهم
    فایمل هامون باهام دست میدن مجبور میشم دستشونو رد نکنم وقتی میان خونمون دور ازشون میمونم ک دست ندن ولی وقتی میریم خونشون جلوی در دست میدن راهنمایی میکنید ک چی بگم بهشون ک دستشونو جلو نیارن

    ***** پاسخ *****

    سلام. این یادداشت برای پاسخ به همین پرسش نوشته شده. یک بار دیگه با دقت بخونید و جوابتون رو از توش پیدا کنید.
    درود بر شما

  • #2048

    ماهی

    سلام وقتتون بخیر حاج آقا.
    بنده دختری هستم که در خانواده ای بزرگ شدم که نه تنها اعتقادات دینی ندارند که آشکارا با هرگونه مسائل دینی مخالفت هم میکنند.
    چند سالیست که به لطف خدا متوجه اهمیت دین و تاثیرش در زندگیم شدم و تلاش میکنم مسائل دینی رو رعایت کنم.
    من تنها دختر در تمام فامیل هستم که مقید به مسئله ی حجاب و محرم نامحرم هستم و به نامحرم دست نمیدهم اما برخی اقایان نامحرم فامیل که اتفاقا همگی ازدواج کرده و سن هایشان بالاست(بالای ۵۰ سال)،هربار با وجود مشاهده ی معذب بودن من و دست دراز نکردنم باز هم دستم را میگیرند.
    به روش های مختلف تلاش کردم که انها رو از دست دادن منع کنم
    بنده علنی گفته ام که علاقه ای به دست دادن به نامحرم ندارم و این کار برخلاف اعتقاداتمه و حتی دلایلش رو هم شرح دادم.
    خودم رو سرگرم میکنم و دستم رو مشغول نگه میدارم که جلو نیایند و حتی در شرایطی که مهمان بوده ام دستکش های ضخیم دست کرده ام و خودم رو همیشه پس میکشم.
    اما هربار متاسفانه با اینکه دست دراز نمیکنم خودشان میایند و دستم را میگیرند و دست میدهند (من دستم را میکشم اما احساس گناه به قدری مرا میکیرد که گریه ام میگیرد و طلب مغفرت میکنم اما ارام نمیشوم.)
    البته این مسئله خیلی کم اتفاق می افته چراکه مدت هاست به منزل اقوامی که نامحرم دارند نمیروم تا مجبور به تحمل این وضع نشوم اما زمانی که به عنوان مهمان به منزل ما می ایند واقعا میمانم که چه کنم، متاسفانه از پدر و مادرم هم کمکی نمیتوانم درخواست کنم چراکه انها هم نه تنها مقید این مسائل نیستند که ان را عجیب میشمارند.
    شما بفرمایید من چکار کنم که از این بار سنگین رها شم ؟

    ***** پاسخ *****

    سلام و آفرین بر شما
    با توجه به اینکه می‌گید این فامیل‌های نامحرم بالای ۵۰ سال سن دارند و با توجه به توصیفی که از روحیه خاص اون‌ها دارید، لازم نیست سخت بگیرید. همین که شما همه تلاش معقولتون رو برای پرهیز از تماس با نامحرم به کار می‌گیرید، کافیه. اگه اون‌ها با همه تلاش‌های شما باز هم دست شما رو گرفتند، شما هیچ گناهی ندارید و لازم نیست عذاب وجدان و اضطراب گناه داشته باشید. البته نباید از آگاه کردن اون‌ها به این حکم دینی ناامید بشید و درباره وظیفه مهم نهی از منکر بی‌خیال بشید.

    من حدس می‌زنم اون‌ها خیال می‌کنند دست ندادن شما و پس کشیدن دستتون صرفاً از سر خجالت و حیای جوونیه. به همین سبب با اصرار به دست دادن و با گرفتن دست شما، تلاش می‌کنند شما رو از خجالت و انزوا دربیارند و به عادی شدن روحیاتتون مثلاً کمک کنند
    پیشنهاد من به شما اینه که در عین حال که به توصیه‌های مطرح شده در این یادداشت عمل می‌کنید و مثلاً به استفبال نامحرم نمی‌رید یا تو دستتون شکلات می‌گیرید و تو دست کسی می‌گذارید که دستش رو برای دست دادن با شما دراز کرده، اما اگه با همه این‌ها باز نامحرم سن‌بالا و محترمی دست شما رو گرفت، در عین حال که با ایشون محترمانه رفتار می‌کنید، به‌شون بگید که مثلاً حاج صفدر، شوهرخاله عزیز، من شما رو مثل پدر (یا برادر بزرگ‌تر) می‌دونم و براتون احترام قائلم و همه جوره قبولتون دارم ولی من و شما نامحرمیم و نباید با هم دست بدیم. چنین جمله‌ای رو بگید و دیگه بیش‌تر از این سخت نگیرید. مطمئن باشید کم‌کم حرف شما شنیده می‌شه و اثر می‌کنه و بعد از مدتی همه با روحیه مؤمنانه شما آشنا می‌شن و رفتارهاشون با شما رو در چارچوب دین تنظیم می‌کنند.
    چند چیز رو هرگز فراموش نکنید:
    ۱. اعتماد به نفس بالا داشته باشید و با جرأت و جسارت بالا حرف بزنید و رفتار کنید؛
    ۲. به دیگران مخصوصاً نامحرم‌ها احترام بگذارید و اجازه ندید حتی تو دلتون به‌شون احساس منفی و بی‌احترامی داشته باشید؛
    ۳. به خدا توکل کنید و برای زندگی مؤمنانه ازش کمک بخواهید.

  • #2039

    M.F.H.H

    سلام و درود خدمت شما حاج آقای گرامی و دیگر دوستان .
    خدمت شما عارضم که بنده یه زن دایی دارم که وقتی با دایی بنده ازدواج کردن بنده ۳ سالم بوده و توی این ۱۴ سال رابطه خانوادگی بسیار خوبی داشتیم و رفت و آمد زیادی هم می کردیم . در نتیجه بنده ایشون رو مثل خاله خودم میدونم و ایشون هم بنده رو مثل بچه خواهر خودشون میدونن . ( اینم بگم هم بنده هم ایشون به مسائل شرعی پایبند هستیم ) . حالا سوال من اینجا اینه که بنده با این زن داییم که از بچگی بزرگ شدم و همون نگاه رو که به خاله یا خواهر و مادر خودم دارم به ایشون هم دارم ، تفاوتی تو روند محرم و نامحرمی ایجاد میکنه ؟ مثلا وقت دست دادن و ارتباط باهاشون ....

    ***** پاسخ *****

    سلام بر شنا
    از نظر شرعی شما با هم نامحرم هستید و رفت‌وآمد خانوادگی و انس فامیلی و نگاه خواهر برادری سبب محرمیت نمی‌شه.
    می‌تونید همچنان رابطه مهربانانه محترمانه رو داشته باشید، اما مسایل شرعی از قبیل نگاه و دست دادن رو باید رعایت کنید.

  • #1885

    Nika

    سلام خسته نباشید
    روانپزشکم برای ایجاد صمیمت و احساس راحتی توی جلسات روانکاوی دستشو جلو میاره ایشون جای پدرمن و اگه زودتر ازواج میکردن میتونستن بچه ای همسن من داشته باشن ، این کارشون از روی لذت نیست
    حالا اگه جلسه بعد دستشون رو اوردن جلو چیکار کنم که ناراحت نشن ؟ میشه یک راه حلی بگین که عملی باشه ؟
    البته که نمیتونم جلسات رو نرم و توی جلسات روانکاوی هم شکلات فک نکنم جایی داشته باشه

    ***** پاسخ *****

    سلام بر شما
    در جلسه مشاوره و روان‌کاوی مهم احساس و آرامش بیمار یا مراجعه کننده است، نه حس و حال مشاور و روان‌پزشک.
    خیلی ساده و بی‌دغدغه به‌شون بگید: من به شما احترام می‌گذارم و هیچ فکر بدی درباره شما ندارم، ولی نسبت به دست دادن با نامحرم احساس خوبی ندارم. اگه فکر می‌کنید آرامش روانی من در این جلسه مهمه، پس لطفاً دستتون رو برای دست دادن با من به سمت من دراز نکنید؛ چون هم دست دادن با شما و هم رد کردن دستتون آرامش منو از بین می‌بره.

    اگه روان‌پزشک شما این پرسش رو می‌پرسید و می‌گفت: من برای ایجاد آرامش و صمیمیت با مراجعه کننده‌های خانم دست می‌دهم، این کار چه اشکالی دارد، به ایشون عرض می‌کردم: شاید بوسیدن و آغوش گرفتن هم به بیماران شما آرامش بده و حس خوب صمیمیت رو بین شما ایجاد کنه، اگه دست دادن با نامحرم به بهانه ایجاد صمیمیت و آرامش درسته، بوسیدن و بغل کردن هم باید درست باشه. اگه این‌ها درست نیست، پس اون هم درست نیست.

  • #1878

    محمدرضا

    رتبه بندی 2 از 5 ستاره

    سلام من پسری15 ساله هستم
    میخاستم بدونم میتونم به زندایی دست بدم
    اخه من و زنداییم خیلی با هم صمیمی هستیم و همیشه کنار هم میشینیم
    میخاستم بدونم دست دادن و نشستن کنار زنداییم چه حکمی داره
    ممنون

    ***** پاسخ *****

    سلام
    متأسفانه زن‌دایی نامحرمه و نمی‌شه مثل یک محرم باهاش رفتار کرد.

  • #1858

    عباس

    رتبه بندی 5 از 5 ستاره

    سلام من هر وقت به شهرستان به خانه مادر بزرگم میروم زندایی هایم با هام دست میدهند با ید چیکار کنم که به کارشان پی ببرند بهشون هم میگم نامحرم هستید میگویند نع زن دایی محرم است

    ***** پاسخ *****

    سلام بر شما!
    اگه با بیان حکم شرعی قانع می‌شن، حکم شرعی مربوط به محارم رو از رساله یا سایت مرجع تقلیدتون پیدا کنید و بهشون نشون بدید.
    وگرنه سعی کنید نکاتی رو که در این مطلب بیان شده اجرا کنید تا کم‌کم به چیزی که باید پی ببرند پی ببرند.

  • #1848

    ۱۳

    ببخشید من تو خونواده ایم که عقاید نادرست و سستی دارم ولی خودم عوض شدمو همه ی سععیمو میکنم که همه احکامو رعایت کنم کامل بعد من بعد مدت ها پسر عممو دیدم که تازه هم ازدواج کردن بعد به جای دست دادن اول همسرشون بعد خودسون مچشونو آوردم که مثلا بجای همون زدن قدش مچامونو بهم بزنبم خیلی سریعم بود که من تو رودروایسی از ترس اینکه زشت باسه این کارو کردم ولی بعد خیلییییییی عذاب وجدان گرفتم بعدم شوهر عمم میخواست سلام کنه آروم زد پشتم که اصلا حواسم نبود و من واقعا ناراحت شدم یجوری گفتم به همه که عقایدم این شکلی شده و دوس دارم یه مسلمون کامل باشم ولی هنوز بعضیا نمیدونن یا حواسشون پرت میشه من باید چی کار کنم خیلی ناراحتم

    ***** پاسخ *****

    سلام!
    خیلی آفرین بر شما که خوب هستید و خوب‌تر بودن رو دوست دارید!
    درباره اون واکنش‌های ناخواسته که به رفتار نادرست دیگران نشون دادید، خیلی ناراحت نباشید. همین که از این اتفاق‌ها ناراحت هستید و دوست ندارید دیگه تکرار بشه، خودش نشونه خوبیه.
    این‌که با شجاعت و صراحت با دیگران صحبت کردید و ساده و صمیمی و محترمانه ولی جدی و بدون رودرواسی ازشون درخواست کردید که به نظر و عقیده شما احترام بگذارند، خیلی خیلی عالیه و به شدت جای تحسین و ستایش داره!
    یقین داشته باشید این اقدام شما نتیجه خواهد داد و دیگران به خواسته شما احترام خواهند گذاشت. شاید نیاز باشه این صحبت و خواسته رو تکرار کنید. اگه نیاز شد دوباره یا حتا سه‌بازه تکرار کنید. اگه مخالفت و مقاومتی باشه، ضعیف‌تر خواهد شد و کم‌کم از بین خواهد رفت.

  • #1737

    شیدا

    با سلام و عرض ادب
    من 28 سالمه و دیشب برای اولین بار به منزل دایی شوهرم رفتم ایشون سرطان دارن و حدودا 55 ساله
    ایشون اومدم استقبال و دست دراز کردن جلوی من و من مکث کردم مردد شدم که محرم هستن به من یا نه کلا قاطی کردن و در نهایت دستم جلو رفت فقط نوک انگشتام رو سریع جلو بردم و برگردوندم واقعا نمیفهمم چرا اینطور شد من خیلی رعایت میکنم محجبه هستم نمیفهمم چذا این اشتباه رو کردم و این قدرت رو نداشتم که دست ندم
    بعد که نشستم سرچ کردم و فهمیدم نامحرم هستن به من
    از دیشب تا الان گریه کردم خدا میدونه آرامش ندارم
    ناراااحتم که چرا اینطور شد
    چرا منی که چادری ام این کار غلط رو انجام دادم
    دید بقیه هم به چادر ممکنه بد بشه یا بگن شله این دختر
    نمیدونم خدا میبخشه یا نه؟ ???? چند جا تماس گرفتم گفتن ان شاءلله خدا میبخشه
    حاج آقا تو رو خدا بگید من گناه کردم؟
    واقعا متوجه رفتارم نشدم اون لحظه و از روی هیچ هیچ هوسی نبود فقط یه رودربایستی یا نادونی یا عدم قدرت نه گفتن
    اصلا گیح شدم
    راهنمایی کنید منو
    این کار به لطف خدا عمرااااااا اگه تکرار بشه اولین و آخرین بار بود
    الان منو از این سردرگمی و ناآرامی نجات بدید

    ***** پاسخ *****

    سلام خدا بر دل باایمان و تقوامند شما!
    همان‌طور که در این پرسش و پاسخ تصریح کرده‌ام «دست دادن با نامحرم گناه است ولی اگر این اتفاق به صورت ناخواسته برایتان پیش آمد و شرایط طوری بود که فرصت تصمیم‌گیری از شما سلب شد و ناخواسته با نامحرمی دست دادید، این کار گناه نیست.»
    دست دادن با نامحرم با این توصیف شما، مانند آب خوردن اشتباهی در ماه رمضان است؛ همان‌طور که آن گناه نیست و روزه را باطل نمی‌کند، این نیز گناه نیست و سرزنشی متوجه شما نیست.
    اما این حادثه نشانه کم‌اطلاعی شما از احکام شرعی و ضعفتان در مهارت مدیریت روابط اجتماعی است، که این‌ها هم با عبرت گرفتن از این حادثه اصلاح می‌شود و شما به آگاهی و مهارت لازم دست می‌یابید.
    پس دیگر نگران چیزی نباشید که حساسیت بیش از اندازه و ناراحتی بیش از حد نیز همانند بی‌مبالاتی و ولنگاری، بد و مذموم است.

  • #1551

    علی

    با اجازه یه قسمتی از مطلبتون رو با ذکر منبع کپی کنم

  • #1293

    mohadese

    سلام...وقتتون به خیر...من یه دوست صمیمی دارم که از بچگی باهاش دوستم و الان با هم کلاس زبان میریم...شوهر خاله ی این دوستم هم استاد زبان هستن...این دوستم هر هفته با این شوهر خالشون زبان تمرین میکنن و خیلی براشون مفید هست...این هفته به دوستم گفتم اگه میشه منم باهاتون بیام من هم استفاده کنم و دوستم هم قبول کرد...تو شهری که ما هستیم یه منطقه ی تفریحی هست که حالت سرباالایی داره و تقریبا مثله کوهه...تقریبا ۴۰ دیقه اینا راه بود و وقتی رسیدیم شوهر خاله ی دوستم با دوستم دست داد...البته دست دادن نه...نمیدونم چجور بگم دستشو اورد جلو و گفت بزن قدش...یه همجین جیزی...برای اینکه اون همه راهو حدود ۴۰ دیقه سربالایی رفته بودیم...بعدم اومد طرف من و من زود سرم رو اندختم پایین و اومدم اینور که یعنی متوجه نشدم میخواد به منم دست بده...ولی ایشون باز هم اومدن طرف من و دستشون رو گرفتن جلوم و من واقعا مجبور شدم کع دستم رو به دستشون بزنم...چون هم از ایشون بد میشد و هم از دوستم...از اونوقتی که اومدم همش اعصابم خرابه چون من خیلی به مسایل مذهبی حساسم و دوست ندارم گناه بکنم...هر چند اون یه لحظه دست زدن نه برای من لذت بود نه برای ایشون و اینو مطمنم...ایشون همسن پدر من هستن و اونجا هم منو دخترم صدا میکردن
    میخواستم بپرسم این کار من الان گناه بوده?من حتی جهتمرو هم عوض گردم که دستم رو به دستشون نزنم ولی ایشون اومدن طرف من و دستشون رو جلوم دراز کردن و من واقعا مجبور شدم...اینو مطمنم ایشون هیج قصدی نداشتن چون اون ها خانوادتا زیاد مذهبی نیستن و این جیزها براشون عادیه...میخواستم بپرسم حکم اینکه تو این شرایط با نامحرم ادم دست بده جیه?

    ***** پاسخ *****

    سلام خدا بر شما خانم باتقوا!
    اگه واقعاً شرایط طوری بود که از شما سلب اختیار شد و بدون این‌که فرصت فکر کردن داشته باشید، ناخواسته با ایشون دست دادید، این کار احتمال داره گناه نباشه؛ چون از کنترل عادی شما خارج بوده. اما باید توجه داشته باشید که این کار دیگه نباید تکرار بشه. و اگه تکرار شد، دیگه توجیه ناخواسته بودن و غافل‌گیر شدن قابل قبول نیست.

    این‌که می‌گید ایشون آدم محترمی هستند و اهل هوس و گناه نیستند، به احتمال خیلی زیاد برداشت درستیه ولی محترم بودن و سن بالا داشتن دلیل بی‌توجهی به مسائل محرم و نامحرم نیست. خدایی که این احکام رو برای ما وضع کرده، بهتر از همه انسان‌ها رو می‌شناسه. حقیقت اینه که بالا رفتن سن در مردان چیزی از غریزه‌ی جنسیشون رو کم نمی‌کنه و بلکه در مواردی این میل طبیعی افزایش پیدا می‌کنه و دچار تنوع‌طلبی می‌شه.

    وقتی طرف شما یک مرد محترم و پخته و فهمیده است، خیلی راحت می‌تونید حرف دلتون رو باهاش مطرح کنید و ازشون بخواهید که به خواسته و سلیقه‌ی شما و به تقید شرعی شما احترام بگذاره. اگه ایشون واقعاً شما رو مثل دختر خودش می‌دونه و خیرخواه شما است، پس مطمئناً باید حرف شما رو بپذیره و به خواسته‌تون احترام بگذاره، بدون این‌که ذره‌ای از این کار ناراحت بشه.

  • #997

    اکرم

    سلام من یه دختر شانزده ساله ام خانواده مامانم اصلا دست نمیدن اما خانواده بابام خیلی مثلا من پسر دایی های بابام هر وقت میان به من دست پیدا و با من روبوسی میکنند من هم مجبوری دست میدم و بوسشون میکنم خیلی دوستش ون دارم و نمیخام ناراحت بشن و عذاب وجدان دارم چند تا شون هم مجرد آن چکار کمم

    ***** پاسخ *****

    سلام به شما دختر خانم آگاه!
    این دغدغه‌ی ارزشی رو با مادرتون در میون بگذارید و ازشون بخواهید کمکتون کنه تا با کمک هم بتونید این معظل فامیلی رو حل کنید. نوشتار «معظل دست دادن با فامیل نامحرم» رو به مادرتون هم نشون بدید تا مطالعه کنه.
    اگه به هر دلیلی فکر می‌کنید مادرتون برای این همکاری فرد مناسبی نیست، از فرد دیگری مثل مادربزرگ یا خاله یا... کمک بگیرید.

  • #996

    Sajad

    سلام
    من جوانی 20 ساله هستم که نماز میخوانم و روزه هم میگیرم و اسلام را قبول دارم.
    اما با دختر های فامیل نمیتوانم دست ندهم. به چند دلیل:
    ۱-فکر بدی که درباره من و ذهنیت ام میکنند.
    ۲-باعث تمسخر اسلام و خودم در جمع میشوم.(از این اتفاق مطمئنم)
    ۳-ناراحت میشوند و کدورت پیش می‌آید.
    *این افراد اسلام را قبول ندارند.
    خودم عذاب وجدان میگیرم و احساس ناراحتی میکنم و حس میکنم دچار دورنگی و دوشخصیتی بودن شدم و از خدا فاصله میگیرم.
    نمیدونم واقعا چیکار کنم.

    ***** پاسخ *****

    سلام بر شما جوان مؤمن و معتقد!
    آفرین بر پاکی و تقوای شما! اما این تقوا و عفت را باید آگاهانه و بالنده کنید و سطح معرفتی آن را بالاتر ببرید تا در چنین موقعیت‌هایی دچار مشکل رفتاری نشوید.
    اگر اطلاعات دینی شما بالا باشد، بدون این‌که احساس نگرانی بکنید، می‌توانید با اعتماد به نفس بالا هم از باورهای دینی خود دفاع کنید و هم آن‌ها را به دیگران با بیانی جذاب و علمی و منطقی آموزش بدهید.
    چاره‌ی راه این است که مطالعات دینی خود را افزایش دهید. کتاب اخلاق جنسی در اسلام و جهان غرب (از شهید مطهری) را بخوانید. بنده هم در کتاب‌چه‌ی «دوستش دارم» بخشی را به تبیین فرهنگ محرم و نامحرم دینی و مقایسه‌ی آن با فرهنگ بی‌بندوباری غربی پرداخته‌ام. این کتاب را می‌توانید از سایتم دانلود کنید.

  • #995

    ایم ایم

    سلام من یه مشکل دارم.چیکار کنم که دیگه با دختر خاله ها یا مسلا دختر عمو های فامیل دیگه دست ندم.چجوری براشون توضیح بدم.خواهشا کمکم کنید

    ***** پاسخ *****

    سلام. این پرسش و پاسخ در همین راستا نگاشته و منتشر شده. لطفاً یک بار دیگه با این نگاه که می‌خواهید به‌ش عمل کنید، با دقت بخونیدش.

  • #994

    امیر

    با سلام خسته نباشید فراوان خدمت حاج اقای خوب و مردمی و عزیز. حاج حرف رو حرفتون نمیارم و نظرتون محترمه، اما اسلام چرا گفته تماس با نامحرم ممنوع؟ برای منع تحریک. من واقعا انتظار ندارم کسی با دست دادن به خانومی که همسن مادر یا حتی مادر بزرگش هست تخریک بشه! همچنین علی رقم احترام به ان بازیکن المپیک، اخه توی اون شرایط کی به فکر گناه میوفته!! از نظر بنده خدا خیلی بیشتر خدا از اینکه به استقبال مثلا زن داییمون نریم و خودمونو قایم کنیم بیشتر ناراحت میشه تا اینکه باهاش دست بدیم.(من در حدی نیستم که در این باره ها صحبت کنم، اینها صحبت های عزیزی هست که دکترای انسان شناسی( یا اسلام شناسی) دارن و خیلی هم ادم با خدایی ان)

    ***** پاسخ *****

    سلام بر شما و ممنون از حسن نظرتون!
    پدیده‌ی «شهوت» و «تحریک شهوت» خیلی دقیق‌تر و پیچیده‌تر از چیزی است که شما ترسیم می‌کنید. در مباحث روان‌شناسی جنسیت و رشته‌های مشابه ابعاد دقیق و ظریف آن بررسی شده است. موارد متعددی نقل شده که یک پسر جوان، از نظر جنسی و شهوانی عاشق و دلباخته‌ی یک خانم در سن و سال مادر خود می‌شود!
    درباره‌ی فرار از دست دادن با نامحرم، سوءتفاهمی رخ داده است. سخن این نیست که انسان مؤمن مثل بازی موش و گربه، از دست نامحرم‌ها فراری باشد و برای فرار از دست دادن با آن‌ها، رفتارهای مضحک و توهین‌آمیز از خود بروز دهد. بلکه توصیه‌ی اول این است که با اعتماد به نفس بالا و در کمال احترام، با نامحرم دست ندهد و صریحاً اظهار کند که این کار نه از روی بی‌احترامی، بلکه به‌خاطر رعایت دستور دینی است. اما اگر کسی توان چنین کاری را نداشت یا موقعیت آن فراهم نبود، تا فراهم شدن چنین فرصت و موقعیتی، می‌تواند با ترفندهایی از دست دادن دور بماند که یکی از آن‌ها نرفتن به استقبال در لحظه‌ی ورود و رفتن برای عرض سلام و ادب با دست پر (مثل ظرف میوه یا سینی نوشیدنی) است. همان‌طور که می‌بینید در این راه حل، هیچ بی‌احترامی در کار نیست تا خدا را ناراحت کند.

  • #1689

    محمد

    در پاسخ به: امیر

    با سلام این بحث که ارتباط با نامحرم باعث گناه میشه یا نه لزوما به اون لحظه ختم نمیشه اتفاقی که میفته در آینده و خلوت با خودتونه که ممکنه افکاری که نباید سراغتون بیاد این تجربه شخصی خودم به عنوان جوان ۱۹ ساله است و حرفای خیلی دیگه از دوستامه و مطمئن باشین که پشت هر حرف اسلام منطقی وجود داره فقط ما از درکش ناتوانیم

  • #993

    عاشق حسین

    سلام ببخشید من ۱۶ سالمه دختر عمم هم ۱۷ درسته که هردو به سن تکلیف رسیدیم و البته باید بگم که ما از بچگی با هم بزرگ شدیم . بعدش من به ایشون خیلی علاقه دارم اون هم همچنین میخواستم بدونم آیا راهی هستش که بتونم بهش دست بدم یا ایشون موهاشو جلوی من بیرون بزاره یا نه ؟ اگه میشه بگید

    ***** پاسخ *****

    سلام. اسلام راهش رو گذاشته اما معمولاً اغلب مردم این راه‌ها رو نمی‌پسندد و به‌ش تن نمی‌دن. راهش اینه که شما با هم عقد موقت مشروط ببندید. یعنی خیلی راحت و بدون تشریفات رسمی (بدون نیاز به محضر و عقدنامه) خطبه‌ی عقد رو که در رساله نوشته بین خودتون اجرا کنید و به مدت مشخصی (مثلاً یک سال که بعدش می‌تونید تمدیدش کنید) با هم عقد مشروط ببندید؛ مشروط به این‌که مثلاً جز دست دادن و نشست و برخواست‌های صمیمی و مهربان، هیچ ارتباط خاص دیگه‌ای با هم نداشته باشید.
    اگه چنین عقدی با هم ببندید، می‌تونید مثل دو دوست مهربان با هم دست بدید و ایشون ملزم نباشه پیش شما حجابش رو رعایت کنه. رفتارهای دیگه هم به موجب شرط ضمن عقد، محدود می‌شه و هیچ مشکلی پیش نمی‌یاد.
    البته این عقد حتماً باید با اطلاع و اجازه‌ی والدین باشه، به‌ویژه والدین دختر. اگه بدون اطلاع و اجازه باشه، عقد باطله.

  • #992

    امیر

    اقا مگه با یه دست دادن میخاد چه اتفاقی پیش بیاد
    من خودم زیاد با نامحرما دست نمیدم ولی خب با دختر عمم و زنعموم دست میدم که اونم فامیلن
    مشکل دست دادن با فامیل چیه؟؟

    ***** پاسخ *****

    برای پاسخ به کامنت‌های چهارم و ششم از پایین مراجعه نمایید.

  • #991

    ناشناس

    سلام من دختری ۱۴ ساله ام که با افراد نامحرم فامیلمون دست میدم تا الان احساس بدی نمیکردم اما الان تازه ی احساس گناه بدی دارم لطفا کمکم کنید من تا الان به شوهر خالم دست میدادم چه جوری میشه یهو دست ندم با ایشون چون ممکمنه ناراحت شن و حرکت زشتی باشه نمیدونم چی کار کنم

    ***** پاسخ *****

    سلام خدا بر شما خواهر باتقوا!
    فرض کنید شما زبانم‌لال به یک بیماری سرایت‌کننده مبتلا بودید و به‌خاطر اون بیماری نباید با هیچ کسی دست می‌دادید، ولی خودتون تا حالا از این بیماری مطلع نبودید و با همه دست می‌دادید، اما حالا که متوجه بیماری خودتون شدید، دیگه نمی‌تونید با کسی دست بدید. اگه چنین حالتی پیش اومده بود، برای دست ندادن با شوهرخاله‌تون چی‌کار می‌کردید؟!
    بله، خیلی ساده براش توضیح می‌دادید که به‌خاطر این بیماری نباید باهاش دست بدید. این دست ندادن هم به نفع شما است و هم به نفع ایشون.
    حالا هم که به دلیل دیگه‌ای (حکم شرعی اسلام) نباید با ایشون دست بدید، سخت نگیرید و همون‌طور ساده و آسون به‌شون بگید که قبل از این نمی‌دونستید نباید با نامحرم دست بدید، ولی حالا که فهمیدید دیگه نمی‌خواهید با نامحرم دست بدید. به همین سادگی!
    اگه گفتن این مطلب به شوهرخاله‌تون سخته، به خاله‌تون بگید و ازش بخواهید شوهرش رو تو جریان بگذاره و ایشون رو نسبت به این تصمیم درست و پسندیده‌ی شما توجیه کنه.
    اعتماد به نفس داشته باشید و نسبت به شخصیت و باورهاتون احترام بگذارید و طوری رفتار کنید که دیگران هم متوجه بشن باید به باورهای منطقی شما احترام بگذارند.

  • #990

    علی

    با سلام. میخواستم تجربه خودمو برای سایر دوستان مطرح کنم. من مجبور به دست دادن با بعضی از خانم های فامیل بودم. برای اینکه گناهی واقع نشه برای بعضیهاشون دستکش پوشیدم ولی خوشبختانه بعضی ها رو که پارسال باهاشون دست ندادم امسال دیگه خودشون فهمیدن و دستشون رو جلو نیاوردن. خدا رو شاکرم که کمکم کرد از گناه دوری کنم.

  • #989

    بنده خدا

    سلام
    من یکی پسر خاله مامانم با من دست داد ومن به خاطر رودرواسی با ایشان دست دادم وحالا احساس گناه می کنم عذاب وجدان دارم تا به حال با ایشون دست نداده بودم چی کارر کنم تو رو خدا کمکم کنید

    ***** پاسخ *****

    سلام. عذاب وجدان گرفتن بعد از ارتکاب اشتباه، نشانه‌ی پاکی و درستکاری شما است. وجدان در زبان قرآن «نفس لوامه» نام داره؛ یعنی نفس سرزنش‌گر که بعد از گناه آدم رو سرزنش می‌کنه و اونو به سمت اصلاح رفتارهای نادرست سوق می‌ده.
    این نعمت خدا رو قدر بدونید و حواستون باشه که اگه این عذاب وجدان‌ها رو خوب تحویل نگیرید، کم‌کم کم‌رنگ می‌شه و خدای‌ناکرده روزی می‌رسه که گناه می‌کنید و ککتون هم نمی‌گزه!
    پس خدا رو به‌خاطر این عذاب وجدان شکر کنید و با مطالعه‌ی دقیق این یادداشت و با به کار بردن راهکارهاش، ایمان و تقوا و شخصیتتون رو رشد بدید تا در آینده بهتر بتونید چنین صحنه‌هایی رو مدیریت کنید و با اعتماد به نفس بیش‌تر، بهتر بتونید از ایمان و تقواتون دفاع کنید.

  • #988

    حسام

    سلام،و با عرض خشته نباشید.در مهمونی ها زنان سالمند و فامیل ها نزدیک دستشان را برای احوال پرسی دراز میکنند در صورتیکه من از انجام این کار بعضی اوقات احساس گناه می کنم به نظر شما چه کنم؟

    ***** پاسخ *****

    سلام. احساس شما درسته و این نشانه‌ی درست و سالم بودن فطرت و تمایلات درونی شما است.
    خدایی که ما رو آفریده همون خدایی است که حلال و حرام دینی رو برای ما بیان کرده و برای زندگی ما قانون وضع کرده. اگر احساس‌های ما هماهنگ با تعالیم دینی باشه، نشانه‌ی سالم بودن ما است که جای شکرگزاریه!
    اما اگه خدای‌ناکرده کسی نسبت به گناه حس بدی نداشته باشه، این نشانه‌ی بیماری روح و روان او است.
    اگه نکات مطرح شده در این مقالک رو اجرا کنید، ان‌شاءالله به‌خوبی خواهید توانست این معظل رو حل کنید و روابط اجتماعی‌تون رو با نامحرم‌ها مدیریت کنید.
    تصورش سخت‌تر از انجامشه!

  • #987

    میلاد ممول

    سلام دوستان منو کمک کنید لطفا
    من تازه عقد کردم و ادم خیلی مذهبی ام نیستم که بخام جانماز اب بکشم اما اصلا دوس ندارم خانومم با اقوام مثل پسر خاله و شوهر خاله و شوهر عمه و ... دست بده بهش میگم دست نده میگه بی احترامیه چجوری قانعش کنم که دست نده مرسی

    ***** پاسخ *****

    سلام
    همسر محترم شما باید این قدر اعتماد به نفس و شخصیت داشته باشه که بتونه از باور و سلیقه‌ی خودش و همسرش با افتخار دفاع کنه و از دیگران بخواد به خواسته‌ها و سلایق و اندیشه‌های خودش و همسرش احترام بگذارند.
    اما اگه همسرتون این قدر عزت نفس نداره و رودرواسی و خجالت از دیگران شخصیتش رو تحت الشعاع قرار می‌ده، شما قد علم کنید و خیلی جدی و حق‌به‌جانب و البته با ادب و احترام و صمیمیت از دیگران بخواهید که با همسرتون دست ندن. بگید که دست‌های همسرتون فقط مال شما است و دیگران ـ در عین خوبی و احترام و ادب و صمیمیت ـ حق ندارند با همسر شما دست بدن. بگید که شما هیچ کسی رو به ناپاکی متهم نمی‌کنید اما خدا اجازه نداده دست نامحرم به دست انسان بخوره. بگید: من هم دوست ندارم دست نامحرم به دست خودم و همسرم بخوره.
    مطمئن باشید همه از شجاعت و اعتماد به نفس و غیرت و همسردوستی شما خوششون خواهد آمد. شاید در لحظه‌ی شنیدن این حرف‌ها کمی به‌شون بربخوره، ولی یقین داشته باشید که بعداً و برای همیشه شما رو تحسین خواهند کرد.
    می‌تونید این حرف‌ها رو در جمع بزنید و می‌تونید در خلوت و تک‌تک با افراد مورد نظر در میون بگذارید.
    توجه داشته باشید که اگه این‌جا کم بگذارید و مردانگی نکنید، جاهای دیگه و در روابط دیگه هم کاری از دستتون برنخواهد اومد!
    خشت اول گر نهد معمار کج
    تا ثریا می‌رود دیوار کج!!!

  • #986

    مینا

    من دختر 20 ساله هستم که پیرمردی نامحرم 60-65 ساله از فامیل موقع سلام و احوال پرسی ناغافل منو بوسید. پوشش من کامل بود و چادر سرم بود..الان احساس میکنم گناه کردم..ترو خدا بگید چیکار کنم داغون شدم از فکرم بیرون نمیره

    ***** پاسخ *****

    سلام خواهرم. هرچند بوسیدن انسان توسط نامحرم پیر و سال‌خورده در هر سن و سالی و تحت هر شرایطی شرعاً ممنوعه اما با توجه به این‌که شما حواستون بوده و شل و بی‌مبالات نبودید و این پیرمرد ساده‌دل هم از سر محبت شما رو مورد توجه قرار داده. چنین ارتباطی هرگز رنگ و بوی گناه نداره و شما نباید احساس گناه داشته باشید و بیش از حد خودتون رو ملامت کنید. تنها وظیفه‌ی شما اینه که از این حادثه درس عبرت بگیرید و مراقب باشید چنین چیزی دیگه هیچ وقت تکرار نشه.

  • #985

    شیما

    سلام نامزد من تو دست دادن حساسه در صورتی ک من با دوستام این رودروایسی رو ندارم و عادت کردن ک دست بدیم ب هم.حالا نامزد من میگه ک دوس ندارم دست بدی من باید چ جدری مطرحش کنم

    ***** پاسخ *****

    مسأله‌ی دست دادن با نامحرم مسأله‌ی رودرواسی و خجالت نیست؛ مسأله‌ی حکم خدا است؛ مسأله‌ی زنگ خطره! بسیاری از روابط نادرست و جنایات اخلاقی از همین دست دادن‌های ظاهراً ساده شروع می‌شه! همون‌طور که بدترین اعتیادهای خانمان‌سوز از سیگار کشیدن ساده شروع می‌شه!

    شما خودتون اگه به ظرافت حکم اسلام پی بردید، خب چیزی رو که فهمیدید برای آشنایان نامحرمتون هم بگید و اون‌ها رو هم نسبت به این ارزش اخلاقی و دینی توجیه کنید (با در نظر گرفتن نکات مطرح شده در این مقالک).
    اما اگه خودتون هم هنوز قانع نشدید، همین حساس بودن نامزدتون چیز کمی نیست و می‌تونه دلیل موجهی باشه برای توجیه دیگران برای دست ندادن. اگه شما این کار کوچک رو به‌خاطر همسر آینده‌تون انجام ندید، چه‌طوری می‌خواهید در آینده کارهای بزرگ‌تری به‌خاطرش انجام بدید؟! ازدواج یک تعهده و گاه انسان باید بعضی کارها رو انجام بده یا ترک کنه فقط به خاطر این‌که همسرش می‌خواد!

  • #984

    ریحانه

    سلام من دختری ۱۴ساله ام ولی توی مهمونی ها مجبورم با شوهر عمه هام یا بعضی از پسرای خاله دایی و...دست بدم من خودم نمیخوام این کارو بکنم ولی اونا دست دراز میکنن ومن مجبورم باهاشون دست بدم و اگه باهاشون دست ندم ویا بهشون بگم که نمیتونم باهاشون دست بدم ناراحت میشن لطفا بهم بگین باید چیکار کنم

    ***** پاسخ *****

    سلام به شما خانم عفیف و پاکیزه!
    این پرسش و پاسخ رو دقیقاً برای راهنمایی انسان‌های خوبی مثل شما منتشر کرده‌ام. با دقت بخونیدش و به نکاتش عمل کنید ان‌شاءالله حتماً نتیجه می‌گیرید.

  • #983

    ناشناس

    سلام من ی مشکلی که دارم هنوز به ۱۵ سال نرسیدم ولی خب نشانه های بلوغ را دارم مثل روییدن مو در برخی نقاط بدن و نماز میخونم و روزه میگیرم ولی ی مشکلی هست تو فامیل مثلا زن عموم فکر میکنه من هنوز نامحرمش نیستم دست دراز میکنه برای دست دادن و من هم در رودروایستی میمانم و دست میدم که مخصوصا تو جمع ممکن است باعث ناراحتی شود لطفا راهنمایی کنید

    ***** پاسخ *****

    سلام. احسنت به شما مؤمن باتقوا که این قدر به احکام دینی اهمیت می‌دید!
    اگه بالغ شدنتون رو نمی‌تونید مطرح کنید، می‌تونید روی مُمیّز بودنتون تأکید داشته باشید. ممیز به کسی می‌گن که هنوز به بلوغ نرسیده ولی چیز زیادی تا بلوغش نمونده. مثلاً دختر ۷، ۸ ساله و پسر دوازده سیزده ساله ممیز هستند و در بعضی از احکام شرعی با افراد بالغ مساوی هستند. درباره‌ی دست دادن با نامحرم بعضی از مراجع تقلید می‌گن با نامحرم ممیز نمی‌شه دست داد. می‌تونید این موضوع رو با پدر و مادر و حتا با زن‌عموتون در میون بگذارید.

  • #982

    ممد

    با عرض سلام و خسته نبایشید و همچنین تبریک سال 1396 خدمت شما دوست عزیز از شما بزرگوار سوالی داشتم؟
    آیا دست دادن به عمه مادر یا زن دایی مادر که محصن هستند حرام است؟

    ***** پاسخ *****

    علیکم السلام! سال نوی شما هم مبارک باشه!
    همون‌طور که عمه‌ی خود آدم محرمه و می‌شه باهاش دست داد، عمه‌ی پدر و مادر و عمه‌ی پدربزرگ و مادربزرگ هم محرمه. و همون‌طور که زن‌دایی خود آدم نامحرمه و نمی‌شه باهاش دست داد، زن‌دایی پدر و مادر و زن‌دایی پدربزرگ و مادربزرگ هم نامحرمه.
    محصن و متأهل بودن تأثیری در محرم و نامحرم بودن نداره.

  • #981

    زینب

    سلام.
    همسر من با دخترعمه و حتی دخترعمه پدر خود دست می دهند و روبوسی و دست بوسی میکنند.دخترعمه ها و دخترعمه های پدر ایشان حدودا بین سنین ۴۵-۵۰یا۶۰ساله می باشند.من با توجه به مطالبی که خواندم حکم این کار را حرام میدانم.چون در این روبوسی هم فشار دست ها و صورتها ولب ایشان به دست دخترعمه هاست و نمی دانیم که شهوت اتفاق می افتد یانه.از طرفی همسرمن باتوجه به چیزهایی که خوانده اند می گویند چون همسن و یا بیشتر از سن مادرشان را دارند و مسن حساب میشوند ایرادی ندارد.
    درضمن اگر به حرام بودن این مسئله برسیم بنابراین چون همسر من نمیتواند در مقابلشان بایستد و دست ندهد باید قطع رابطه کنیم هرچند به علت دوری مسیر خیلی به ندرت مثلا سالی ۱بار یا ۲بار همدیگررامیبینیم.و درضمن مرجع ایشان اقای خامنه ای هستند.لطفا ما را راهنمایی بفرمایید.باتشکر

    ***** پاسخ *****

    سلام. به فتوای مراجع تقلید از جمله امام خامنه‌ای، دست دادن با نامحرم حتا اگر پیر و مسن باشه، حرامه. چیزی که درباره‌ی خانم‌های کهنسال اشکال نداره، نگاه کردن به جاهایی از مو و بدنشون هست که از سر پیری نمی‌پوشونند. این مسأله در آیه‌ی ۶۰ سوره‌ی نور بیان شده. اما لمس بدن و دست دادن، همواره ممنوعه.
    درباره‌ی این‌که آیا با این دست دادن‌ها و روبوسی کردن‌ها، تحریک شهوانی برای همسرتون اتفاق می‌افته یا نه، شما باید خوش‌بین باشید و هرگز به همسرتون بدبین نباشید؛ اما نکته این‌جا است که حتا اگر شما و همسرتون مطمئن باشید که این کارها کوچک‌ترین تأثیر شهوانی روی همسرتون نداره، باز هم چنین تماس‌هایی حرامه. ممنوعیت دست دادن و روبوسی با نامحرم مطلقه و مشروط به تحریک شهوت نیست. (هرچند حکمت این حکم اینه که چنین تماس‌هایی بالقوه باعث بروز هیجان‌های شهوانی و کم‌رنگ شدن عفت هست؛ اما تنجیز این حکم منوط به فعلیت یافتن این حکمت نیست. ممکنه برای کسی تأثیر چنین تماس‌هایی چنان کم‌رنگ باشه که در بلند مدت خودشو نشون بده یا حتا ممکنه هیچ‌وقت فرصت بروز پیدا نکنه، ولی به هرحال ملاک حکم، فعلیت یافتن این حکمت نیست و برای همه به صورت یکسان برقرار تماس بدنی با نامحرم حرامه.)
    درباره‌ی مدیریت ارتباط با این اقوام نامحرم، مطالب این مقالک رو دوباره بخونید و سعی کنید برای اجراش برنامه‌ریزی کنید. چیز دیگه‌ای در این باره بلد نیستم ولی مطمئنم اگه کسی بخواد، می‌تونه فرهنگ محرم و نامحرم رو به اقوام و کسانی که باهاشون رفت و آمد داره، یاد بده، بدون این‌که کسی رو ناراحت کنه.

  • #980

    علی صائب

    سلام.واقعا معضل بدیه.من بعضی وقتها یه مادر بزرگ مسن فامیل هست که یه دفعه تو جمع منو غافل گیر میکنه ودستشو دراز میکنه به سمت من واگه دست ندم تو جمع ضایع میشه تورو خدا بگید من گناه کردم؟اعصابم داغونه!!!

    ***** پاسخ *****

    سلام. مادربزرگ که نامحرم نیست و می‌شه باهاش دست داد!
    اگه منظورتون یه خانم نامحرم مسن هست، حکم دست دادن با ایشون مثل دست دادن با نامحرم‌های دیگه است. اگه یکی دو بار غافل‌گیر شدید و ناخواسته دست دادید، اشکالی نداره ولی برای پیش‌گیری از تکرار این اتفاق، می‌تونید براش توضیح بدید که شما نامحرم هستید و نباید باهاش دست بدید و خیلی متواضعانه ازش درخواست بکنید که باهاتون دست نده.
    غیر از این، می‌تونید وقت‌هایی که ایشون هستند، مجهز به وسایل لازم مثل دستکش باشید. هم‌چنین می‌تونید از روی لباس باهاش دست بدید.
    از این‌ها گذشته، اگه واقعاً شرایط طوری بود که ایشون از رد کردن دستش خیلی ناراحت می‌شه و از طرفی هم نمی‌فهمه یا نمی‌پذیره که نباید با شما دست بده، در چنین شرایطی شاید سال‌خورده بودنشون کمی کار رو آسون‌تر بکنه و شاید بشه گفت که مصلحت نشکستن دل چنین خانمی بیش‌تر از مصلحت دست ندادن با ایشون باشه. برای اطمینان خاطر، این مسأله رو از دفتر مرجع تقلیدتون بپرسید.

  • #979

    ناشناس

    با عرض سلام وخسته نباشید.من هم چنین مشکلی داشتم.به مادرم هم گفتم که به نامحرمای فامیل تذکر بده ولی بازهم جواب نداد.بعضیاشون به تمسخر بر گشتن بهم گفتن حاج آقا شنیدم که حساس شدی و...واقعا به بعضیا نمیشه فهموند.لطفا چند مورد از همون ترفند هاتون بگین تا ازش دوری کنیم.
    با تشکر و التماس دعا

    ***** پاسخ *****

    علیکم السلام
    این حرف تمسخرآلودشون نشون می‌ده که رفتار شما و حرف مادرتون روشون اثر گذاشته؛ منتها برای این که غرورشون شکسته نشه، این‌طوری می‌کنن تا کم نیاورده باشن. نگران نباشید. کار رو تمام شده فرض کنید. کافیه که دو بار دیگه باهاشون دست ندید. دیگه دستشونو به طرفتون دراز نمی‌کنن.
    یه ترفند جدید یاد گرفتم که به متن هم اضافه کردم. اون هم اینه که در مواقعی که احتمال می‌دید با نامحرم برخورد می‌کنید، تو جیبتون شکلات داشته باشید و وقتی نامحرمی دستش رو به طرفتون دراز کرد، شما هم دستتونو دراز کنید و به جای دست دادن، یک شکلات تو دستش بذارید. با این‌کار هم به گناه دست دادن با نامحرم آلوده نشدید و هم به خاطر رد کردن دست طرف، باعث ناراحتیش نشدید. اگه پرسید چرا دست نمی‌دی؟ خیلی ساده و صریح بگید: خب شما نامحرمید. نباید با هم دست بدیم!

  • #978

    راحیل

    ولی من هنوز مشکلم حل نشده رابطه با دست دادن هستش بخدا بخدا نگران آینده دخترم هستم ک چی میشه،مبادا اونم مث خانواده پدرش از اب در بیاد خانواده همسرم کوچیکوبزرگ رسم دارن ک واقعا انگار رسمه ک کوچیکوبزرگ دست میدن وشایدم فرهنگ ک این بنظرم فقط یک شعاره
    اخه مگر میشه ادمی ک ناز میخونه روزه میگیره محرم و نامحرم رو ندونه همه فامیلای شوهرم اهل روزه و نماز هستن ولی چرا این یکی رو نمیفهمن؟

    ***** پاسخ *****

    من هم مواجه شدم با خانواده‌هایی که نماز و روزه و سایر امور دینی‌شون به‌راهه ولی درباره‌ی دست دادن با نامحرم هیچ توجهی به حکم شرعی ندارند. یا اطلاع درستی ندارند و یا این‌که مغلوب فرهنگ حاکم بر ایل و طایفه‌شون هستند و یا این‌که با بهانه‌هایی مثل این‌که «با یه دست دادن که اتفاقی نمی‌افته!» و «ما خواهر و برادری دست می‌دیم و هیچ قصد بدی بینمون نیست!» و بهانه‌هایی از این قبیل، خودشونو به اون راه می‌زنن و با بی‌توجهی از این حکم صریح شرعی می‌گذرند.
    در تذکر دادن به چنین کسانی که ادعای دین و مذهب دارند، باید نهایت دقت رو داشت که خدای‌ناکرده باعث سوءتفاهم نشه.
    توصیه‌هایی که در پاسخ به نظر قبلیتون عرض کردم یک بار دیگه با دقت بخونید و سعی کنید به‌شون عمل کنید. ان‌شاءالله در بلندمدت حتماً نتیجه می‌گیرید.
    دو نکته رو هیچ وقت فراموش نکنید:
    ۱. همیشه عاشق باشید و هرکاری می‌کنید از روی محبت و علاقه باشه!
    ۲. شاید شما نسبت به خیلی از کارها عاجز و ناتوان باشید، اما کسی هست که توان انجام هر کاری رو داره و هیچ کاری براش مشکل نیست!

  • #977

    یوkhanسف

    دست دادنی که موجب تحریک نشه. بنظر من اشکال نداره چون هردو ناخواسته. به این کار دست میدم مثلا چی میشه

    ***** پاسخ *****

    قرار نیست با یک دست دادن ساده اتفاق عظیمی بیفته! هرگونه ارتباطی با نامحرم می‌تونه تحریک کننده باشه، حتا نگاه ساده. در اثر یک دست دادن ممکنه سیگنال‌های بسیار ضعیفی به مغز برسه که در نگاه اول ناچیز باشه و قابل توجه نباشه ولی اگه دست دادن با نامحرم تکرار بشه، تأثیرگذاری اون در فرد بهتر و واضح‌تر دیده می‌شه.
    وقتی خدا از یک دست دادن ساده نهی می‌کنه، چون نگاهش ظریف‌تره و چیزهایی رو می‌بینه که ما ازشون غافلیم. و الله یعلم و انتم لاتعلمون؛ خدا می‌داند و شما نمی‌دانید.
    گذشته از این، دست دادن یک کار دو نفره است. شما فقط از طرف خودتون می‌تونید بگید که تحریک شدید یا نشدید. تحریک نشدن طرف مقابلتون رو چطوری تضمین می‌کنید؟! شما که از دل اون خبر ندارید!

  • #976

    راحیل

    سلام ب خانوادش رسوندم ولی فکر میکنن ک من ب شوهرم شک دارم ک دوسندارم دست بده درصورتی ک من فقط بخاطر حفظ کلام قران هستش ک این همه رنج میبرم ک چرا دست میدن اخه دست دادنو سرلختی رو فرهنگ میدونن ولی سخت دراشتباه هستن من ازین بابت ناراحتم خیلی هم ناراحتم،واقعا نمیتونم ببینم ک شوهرم دست میده و من سکوت کنم چندتا از مرداشون دستشونو دراز کردن ولی رد کردم چ پیر چ جوون و خیلی دلخورشدن ک من گفتم دلخوربشن ولی خدا ازم دلخورنشه بنده اش پیش کش ...راستش بارها این جریان منو تهدید کرده ک کارم ب طلاق بکشه اخه من نمیتونم تحمل کنم..راهنمایی بیشتر خواهش میکنم....

    ***** پاسخ *****

    سلام. فرض کنید همسرتون تا آخر عمرش زیر بار این نره که با نامحرم دست نده، اون وقت سرنوشت زندگی مشترک شما چی می‌شه؟! آیا به خاطر این مسأله، باید اصل زندگی‌تون تحت الشعاع قرار بگیره و حرف طلاق و جدایی مطرح بشه؟!!!
    وظیفه‌ی شما اینه که نظرتون رو که نظر اسلامه به همسرتون منتقل کنید و با محبت و مهربانی ازش بخواید که به این حکم خدا احترام بذاره و به‌ش عمل کنه. اگه گوش کرد و عمل کرد، که هیچ، وگرنه شما حق ندارید از این کاه کوه بسازید و همه‌ی زندگی رو به بم‌بست بکشونید.
    درسته که دست دادن با نامحرم موضوع مهمیه، ولی در خانواده مسائل مهم‌تری هم هست که هرگز نباید فدای این موضوع مهم (دست دادن با نامحرم) بشه. اگه شما خدای‌ناکرده به‌خاطر نهی از این منکر، کاری کنید که پایه‌های اصلی زندگی به لرزه دربیاد و اصل کانون خانواده به خطر بیفته، گناهش خیلی بیش‌تر از دست دادن با نامحرمه!
    حرفتون رو خیلی روان و ساده به همسرتون بگید و به‌ش اطمینان بدید که اگه حتی به این حکم شرعی هم عمل نکنه، باز دوستش دارید و به‌ش احترام می‌ذارید؛ ولی اگه در دست دادنش با نامحرم‌ها تجدیدنظر کنه، محبت و احترامش پیشتون خیلی بیش‌تر می‌شه و تا وقتی که به این حکم شرعی تن نده، یک دلخوری خاصی به‌طورناخواسته تو دلتون ازش باقی خواهد ماند که با هیچ چیز دیگه‌ای جبران نمی‌شه!
    اگه همسرتون متوجه این خواسته‌ی شما بشه و بدونه که برآورده کردن و نکردن این خواسته چه تأثیر مثبت و منفی‌ای در روابط عاطفی شما می‌ذاره و در عین حال نسبت به انجام دادن و ندادن این کار هیچ‌گونه فشار سنگینی از طرف شما متحمل نشه و احساس کنه حتی در صورت تن ندادن به این خواسته، باز پیش شما از محبت و احترام لازم برخورداره، اون وقت به احتمال خیلی خیلی زیاد، کم‌کم نرم می‌شه و می‌پذیره که به خواسته‌ی شما احترام بیش‌تری بذاره و به‌ش تن بده.
    راهکار عملیش اینه که حرفتونو ساده بگید و ازش بگذرید و به‌ش گیر ندید و اجازه ندید به‌خاطرش بحث و مشاجره شکل بگیره، اما فراموشش نکنید و در موقعیت‌های مناسب دوباره یادآوری کنید و با مهربانی و صمیمیت از همسرتون بخواید که زشتی این گناه رو از وجودش پاک کنه.
    مثلاً بعد از این‌که دو ماه حرفی در این باره نزدید، یک بار بعد از یک فرصت دعا و زیارت (مثل دعای عرفه)، در یک گفت‌وگوی صمیمی به همسرتون بگید: می‌دونی در این دعای عرفه از خدا چی خواستم؟ ازش خواستم که تو درباره‌ی دست دادن با نامحرم تجدید نظر کنی و متوجه بشی که این کار شایسته‌ی تو نیست. اینو بگید و بدون این‌که بحث و گفت‌وگویی درباره‌ش داشته باشید، حرف رو عوض کنید و درباره‌ی سایر امور زیبا و شیرین زندگی حرف بزنید. مطمئن باشید اون شب همسرتون به حرف شما فکر خواهد کرد و به انتخاب درست نزدیک‌تر خواهد شد.

  • #975

    راحیل

    ن از سر لجبازیش نیس شوهرم ازون ادمایی نیس ک لج کنه فقط میگه وقتی دخترامون دستاشونو دراز میکنن ک نمیشه من رد کنم درصورتی ک من بشون گفتم میتونید بگید بهشون گفت نمیتونم ...چکارکنم رو نمیدونم

    ***** پاسخ ******

    این خیلی خوبه که همسرتون قبول داره که بهتره این کار نشه ولی فقط در عمل به مشکل برخورده. اگه مطرح کردن این مطلب با فامیل براشون سخته و نمی‌تونن در این باره با کسی صحبت کنن و اعلام کنن که تمایل به دست دادن با خانم‌های نامحرم ندارن، می‌تونن این کار رو با واسطه انجام بدن. یعنی برای فرد محترمی از اعضای فامیل توضیح بده و ازش بخواد که به فلانی و فلانی بگه که لطفاً در برخورد با ایشون دستشون رو برای دست دادن دراز نکنن یا این‌که از روی چادر یا چیزی شبیه اون دست بدن. دست دادن با نامحرم از روی پارچه اشکال نداره، البته مشروط به این‌که فشار داده نشه.
    اگه مشکل‌ساز نمی‌شه، شما خودتون با هماهنگی همسرتون می‌تونید اون خانم‌ها رو در جریان بذارید و اون‌ها رو نسبت به این‌که همسرتون تمایلی به دست دادن با نامحرم نداره، با مهربانی و ادب توجیه کنید. ولی اگه فکر می‌کنید حمل بر حسادت می‌شه، این کار رو به کسی دیگه واگذار کنید.

  • #974

    راحیل

    سلام ببخشید همسر من ب نامحرم دست میدن درصورتی ک میدونه من ناراضی هستم ازین کارش
    خانواده من محرم و نامحرم میفهمن میدونن ولی خانواده شوهرم و خود شوهرم اینجور چیزارو ندارن چکار کنم من ازین بابت خیلی ناراحتم خیلی
    ما خانواده محجبه ای هستیم و محرمونامحرم رو خوب میفهمیم منتها خانواده شوهرم و خوده شوهرم دست میدن واسشون مهم نیس و من خیلی دلخورم از اینده دخترمم میترسم چکار کنم اگر شوهرم دست نمیداد خیالم راحت بود ولی چون دست میده من ناراحتم

    ***** پاسخ *****

    سلام. به نظر می‌رسه همسرتون به‌طور کلی آدم مؤمنی است و به حلال و حرام دینی توجه داره، هرچند در مواردی مانند دست دادن با نامحرم دچار قصور و غفلته. اگه این‌طوره، کافیه حکم شرعی حرمت دست دادن با نامحرم رو نشونش بدید. با دفتر مرجع تقلیدش تماس بگیرید یا به سایت اینترنتیش مراجعه کنید و فتوای ایشون رو درباره‌ی دست دادن با نامحرم بپرسید و نتیجه رو به همسرتون نشون بدید.
    این دو روایت رو هم برای همسرتون بخونید:
    ـ حسین بن زید در حدیث مناهى از امام باقرعلیه‌السلام از پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله نقل کرده است: کسى که با زن نامحرم مصافحه کند (دست دهد) دچار غضب و عذاب الاهى می‌گردد. (من لایحضره الفقیه)
    ـ پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله فرموده است: هر که با زن نامحرمى دست بدهد، روز قیامت با غل و زنجیر به محشر وارد می‌شود و دستور می‌رسد که او را به جهنم ببرند. (ثواب الاعمال و عقاب الاعمال)
    چند نکته‌ی تربیتی:
    ۱. هرگز همسرتون رو به‌خاطر این کار اشتباه، توبیخ و سرزنش و خدای‌ناکرده تحقیر نکنید. شما نباید به‌خاطر این اشتباهش ایشون رو از جایگاه والای همسری و مردی پایین بکشید و شخصیت و عظمتش رو زیر سؤال ببرید. اگه قرار باشه یا در برابر دست دادن همسرتون با نامحرم سکوت کنید یا این‌که شخصیتش رو خرد کنید، سکوت کنید بهتره!
    شما با مهربانی و محبت و از روی خیرخواهی نظرتون رو بیان کنید و به همسرتون اجازه بدید خودش راه صحیح و کار درست رو انتخاب کنه. صبور و باحوصله باشید. ممکنه تذکر دوستانه‌ی شما زود ثمر نده و برای رسیدن به نتیجه‌ی مناسب به گذشت زمان نیاز داشته باشه. اجازه ندید سایه‌ی فشار و تحمیل و تحقیر شما روی سرش سنگینی نکنه، وگرنه دچار لجاجت می‌شه و هرگز به خواسته‌ی شما تن نمی‌ده، حتی وقتی که بفهمه این کار حرام و گناهه.
    ۲. اجازه ندید که اعتراض شما به دست دادن همسرتون با نامحرم، چنین تلقی بشه که شما به سلامت اخلاقی همسرتون بی‌اعتماد هستید. به همسرتون اطمینان بدید که به‌ش اعتماد دارید و این دست دادن‌ها رو یک تفاوت فرهنگ تلقی می‌کنید و هرگز این کار رو نشانه‌ی قصد و غرض آلوده‌ی او نمی‌دونید. اگر همسرتون احساس کنه شما به بهانه‌ی اعتراض به دست دادنش با نامحرم، دارید سلامت اخلاقی او رو زیر سؤال می‌برید و از این جهت به‌ش اعتماد ندارید، به‌ش برمی‌خوره و موضع دفاعی می‌گیره و حتی ممکنه به لجاجت بیفته و کار رو بدتر کنه.
    ۳. این اعتراض خیرخواهانه رو همراه با محبت و خیرخواهی و در بهترین فرصت که همسرتون آروم و سرحاله و هیچ احساس منفی و ناراحتی و عصبانیت در وجودش نیست، بیان کنید. هرگز چنین اعتراضی رو با ناراحتی و نفرت توأم نکنید و از بیان چنین مطالبی در فرصت‌های نامناسب پرهیز کنید، که یقیناً نتیجه‌ی عکس می‌ده.
    ۴. برای همسرتون و دخترتون زیاد دعا کنید و از خدا در این باره کمک بخواهید.

  • #973

    a

    وقتی اونا دستشون را دراز می کنند، ما چه گناهی کردیم که اگر دست بدیم گناه داره. باید واقع بین باشیم. آدم دو راه بیشتر نداریم.1_دست بدیم. 2_دست ندیم.<br />غایم موشک که نیست.بریم تو جمع گم و گور شیم. این بی احترامی به میهمان است که وقتی می آید ما به استقبالشان نریم.درضمن ما که نمیتونیم به زن 40 ساله بگیم من نمیتونم با شما دست بدم. من میگم اگه دستشونو رد کنیم 100 درصد ناراحت می شن تازه ما نهایت دست یکی رو می تونیم رد کنیم.نه دست همه رو. من که واقعاااااااااااا گیج شدم.
    میگم اگه خدا جون بدونه که ما قصدمون نیکو است ما را می بخشه. ممنون می شم نظرتون رو درباره این عقیده من بگین

    ***** پاسخ *****

    شکی نیست که خدا کسی رو که با نامحرم از روی احترام و برای جلوگیری از ناراحت شدنش دست می‌ده، فقط به خاطر این کار جهنم نمی‌بره؛ ولی مسأله، فرهنگ دینی و آداب و رسوم اسلامیه که متأسفانه در اثر کوتاهی ماها کم‌رنگ شده و کار به جایی رسیده که اگه کسی بخواد با سبک زندگی اسلامی با دیگران رفتار کنه، همه تعجب می‌کنن و رفتارش رو زیر سؤال می‌برن!
    اگه شما خدای‌ناکرده بیماری پوستی مُسری داشتید، با دیگران دست می‌دادید؟! آیا ناراحت شدن اون‌ها باعث می‌شد شما کوتاه بیایید و باهاشون دست بدید؟! پس چی‌کار می‌کردید؟! براشون توضیح می‌دادید قضیه چیه و چرا شما باهاشون دست نمی‌دید؟! خب این‌جا هم همین کارو بکنید! چرا ما فکر می‌کنیم حلال و حرام خدا کم‌اهمیته؟! اگه آدم مطلعی باشید و به انحراف‌های اخلاقی که برای اعضای خانواده و فامیل در اثر همین روابط به ظاهر کم‌اهمیت رخ می‌ده، آگاهی داشته باشید، می‌پذیرید که دست دادن با نامحرم می‌تونه از برص و جزام هم خطرناک‌تر باشه!
    خیلی هم موضوع رو بزرگ و حل ناشدنی تصور نکنید. کافیه یکی دو بار با یکی دو تا از اعضای فامیل دست ندید و در فرصت مناسب براشون مؤدبانه و محترمانه علت این کار رو توضیح بدید، مطلب به گوش همه‌ی اعضای فامیل می‌رسه و دیگه همه شما رو با این ویژگی می‌شناسن و وقتی بهتون می‌رسن، با شما درست رفتار می‌کنن.

  • #972

    حمیدرضا

    این عین فتوای ایت الله بهجت ره میباشد و شاید بعضی فقهای دیگر(.بوسیدن لب محارم هم چون خاله یا خواهرزاده چه حکمی دارد؟اگر به قصد ریبه نباشد اشکال ندارد)..فرقی هم نمیکنه خاله جوون باشه یا پیر!...ولی بنده خودم عقلم میگه اینکار درست نیست کلاً !...ولی در دست دادن با نامحرم بنده تمام سعی خودم رو میکنم که یا اصلا از دور سلام کنم که دستی برای مصاحفه به سوی بنده دراز نشود یا به بهونه سرما خوردگی فرار کنم ازین موضوع...و در نهایت خیلی جاها که راه گریزی نیست و نمیتوان بهانه اورد این دست ندادن ما باعث تمسخر اسلام و شخص بنده میشود. و یا گاهی باعث بی احترامی به طرف مقابل میشود و گاهی این فکر را میکند که شاید بنده ذهن کثیفی دارم که دست دادن باعث تحریک بنده میشود یا اینکه طرف مقابل را فکر میکنم قصد سوئی دارد و اینها باعث کدورت میشود..و واقعا اگر انسان همه ی راههای گریز را امتحان کند و در نهایت اگر زن نامحرمی طبق فرهنگ و صرفا برای مصاحفه و درود دستش را جلو اورد ادم بدون قصد لذت یا ریبه دست دهد چه میشود؟...لطفا به این حدیث از حضرت رسول ص استناد نفرمایید استناد نکنید که:(هر کس با نامحرم دست بدهد، روز قیامت در غل و زنجیر به محشر وارد می‌شود و خداوند دستور می‌دهد که او را به آتش جهنم بیفکنند.)...زیرا برای نگاه به نامحرم هم چنین حدیثی از پیامبر ص هست:هر کس به نامحرم نگاه کند، خداوند چشم او را روز قیامت از آتش پر می‌کند؛ مگر اینکه در دنیا توبه کند...در حالی که ایا مطلق نگاه حرام است؟!خیر....ایا فکر نمیکنید فقیهان عزیز کمی فتواهایشان بدون حکمت میباشد و صرفا از سخنان ائمه تقلید کرده اند بدون هیچ هماهنگ سازی با شرایط زمانه؟!!..ایا این سخنان معصومین مربوط به حدود 14 قرن پیش و شرایط اجتماعی و فرهنگی ان زمان نمیباشد؟چه بسا اگر امام زمان عج در حال حاضر به صورت اشکار در بین مردم بودند با منطق و استلال پاسخ مردم را میدادن نه با ترساندن مردم!!!چون شرایط تغییر کرده است...

    ***** پاسخ *****

    فتوایی که از مرحوم آیت الله بهجت نقل کردید، مربوط به حکم ذاتی و اولیِ مسأله است؛ یعنی اگر هیچ چیز دیگری را در نظر نگیریم، با استناد به منابع شریعت اسلامی، بوسیدن لب محارم به خودی خود جایز است. اما روشن است که اگر مفسده‌ای بر این کار مترتب باشد، این کار جایز نخواهد بود. من هم با شما در این‌که این کار مفسده دارد موافقم، مخصوصاً درباره‌ی محارم جوان.
    اگر کسی به راه‌های فرار مناسب از دست دادن با نامحرم توجه کند و به توصیه‌های مطرح شده در این پرسش و پاسخ عمل کند، کم‌تر موردی پیش می‌آید که مجبور باشد دست طرف مقابل را در هوا منتظر بگذارد و در نتیجه باعث دلخوری شود. اگر هم چنین موردی پیش آمد، در لابه‌لای صحبت‌های فامیلی می‌توان این موضوع را به گفت‌وگو گذاشت و سوءتفاهم‌ها را برطرف کرد. به این ترتیب، هم مرتکب گناه نمی‌شوید و هم کسی تدین شما را مسخره نمی‌کند و شما را به بی‌جنبگی و داشتن ذهنی آلوده متهم نمی‌کند.
    بنده خودم یک بار مجبور شدم دست دراز شده‌ی یکی از فامیل‌های عزیزم را بی‌پاسخ بگذارم که علاوه بر این‌که آن فرد از رفتار من ناراحت شد، خود من بیش‌تر از هر کسی از این موضوع ناراحت شدم؛ ولی در فاصله‌ی کوتاهی در اثر صحبت‌ها و توضیح‌هایی که ارائه دادم، سوء تفاهم برطرف شد و دوباره صمیمیت فامیلی در بین ما حاکم شد، بدون این‌که کسی از من توقع دست دادن با نامحرم‌های فامیل را داشته باشد.
    چنین صحنه‌ای هم اگر پیش بیاید، یکی دو بار نخواهد بود؛ زیرا اگر کسی در رعایت این حکم شرعی جدّیّت داشته باشد، خیلی سریع منش و سبک زندگی او در بین آشنایان و فامیل شناخته می‌شود و نامحرم‌ها می‌آموزند با او چگونه رفتار کنند.
    روایت‌هایی که درباره‌ی دست دادن با نامحرم یا نگاه به نامحرم ذکر کردید، درباره‌ی کسانی است که از سر بی‌مبالاتی به احکام دینی و برای هوس‌رانی این کارها را می‌کنند. اصطلاح «نگاه به نامحرم» خیلی وقت‌ها به معنای «نگاه غیرمجاز به نامحرم» به کار می‌رود و در این روایت چنین است. نگاه غیرمجاز دو مصداق دارد: 1. نگاه آلوده و با قصد ریبه؛ 2. نگاه به آن قسمت از بدن نامحرم که پوشاندنش واجب است، هرچند بدون ریبه.
    در زمان ائمه نیز مطلق نگاه به نامحرم جایز بوده و فقط نگاه آلوده یا نگاه به بیش از اعضایی که پوشاندنش واجب نیست، حرام بوده است. امروزه هم همین‌طور است و چیزی عوض نشده. این‌که کسی در مقام پاسخ‌گویی به یک سؤال ساده، آیه یا روایتی را انتخاب کند که مشتمل بر تهدید و ترساندن است، نشانه‌ی کج‌سلیقگیِ پاسخ‌گو است، وگرنه آن آیات و روایات هم در موقعیت‌های مناسب بیان شده‌اند، نه در هر موقعیت و جایگاهی. اگر امام زمان علیه‌السلام ظهور نماید، یقینآً برخورد ابتدایی او با مردم، نرم و ملایم خواهد بود و بدون تهدید و ارعاب احکام دینی را به آن‌ها خواهد آموخت، مگر درباره‌ی کسانی که عناد و لجاجت داشته باشند. این سبک و شیوه‌ی هدایت، در همیشه‌ی تاریخ، سرلوحه‌ی همه‌ی انبیا و ائمه بوده است. اگر گاه چیزی غیر از این بیان می‌شود، نشانه‌ی کم‌اطلاعی گوینده یا کج‌سلیقگی او است.

بارگذاری بیشتر ...

نظر خود را اضافه کنید.

ارسال نظر بعنوان میهمان

0 / 5000 محدودیت حروف
متن شما باید کمتر از 5000 حرف باشد

مطالب برگزیده

جمهوری اسلامی ایران تبیین ضرورت تشکیل حکومت اسلامی در زمان غیبت


زنان و ازدواج پاسخ به چند ابهام درباره‌ی زنان و ازدواج در آیین اسلام


حجاب ده تلنگر درباره‌ی حجاب و عفاف


شراب یک لحظه مستی، یک عمر پستی! (شراب‌خواری)


یوسف علیه‌السلام علاقه به هم‌جنس زیبارو


دوستش دارم دوستش دارم (سلسله مقالات)


آزادی جنسی غربی چرا نباید در آزادی جنسی از غرب و اروپا که الگوی پیشرفت و تمدن هستند پیروی کنیم؟


عصبانیت چگونه عصبانیت خود را کنترل کنم؟


خودشناسی چگونه می‌توانم خودم را بشناسم و بحران هویت را پشت سر بگذارم؟


استخاره، آری یا نه، چرا و چگونه؟ استخاره، آری یا نه؟ چرا و چگونه؟


چگونه خوش‌تیپ و امروزی و در عین حال باحجاب باشم؟ چگونه خوش‌تیپ و امروزی و در عین حال باحجاب باشم؟


چرا خدا مشکل همه‌ی بنده‌هاشو حل می‌کنه جز ما؟! چرا خدا مشکل همه‌ی بنده‌هاشو حل می‌کنه جز ما؟!


چرا فقط اسلام؟! چرا ادیان دیگر نه؟! چرا فقط اسلام؟! چرا ادیان دیگر نه؟!


حسین علیه‌السلام در مصاف ابلیس حسین علیه‌السلام در مصاف ابلیس


رنج پُرارج (عادت ماهانه) رنج پُرارج (عادت ماهانه)


هدف آفرینش انسان هدف آفرینش انسان


حالا کی بهشت و جهنم رو دیده؟!! حالا کی بهشت و جهنم رو دیده؟!!


رجعت، افسانه یا حقیقت؟! رجعت، افسانه یا حقیقت؟!


حکم خشن سنگسار چگونه با عقل و فطرت انسانی سازگار است؟ حکم خشن سنگسار چگونه با عقل و فطرت انسانی سازگار است؟


آیا حکم اسلامی ارتداد با آزادی اندیشه و حقیقت‌جویی منافات ندارد؟! آیا حکم اسلامی ارتداد با آزادی اندیشه و حقیقت‌جویی منافات ندارد؟!


چگونه این چشم صاحب‌مرده را کنترل کنم؟ چگونه این چشم صاحب‌مرده را کنترل کنم؟


چگونه توبه‌ای پایدار و شکست‌ناپذیر داشته باشم؟ چگونه توبه‌ای پایدار و شکست‌ناپذیر داشته باشم؟


چرا امام خامنه‌ای؟ چرا امام خامنه‌ای؟


کنترل جمعیت یا انقراض شیعه؟! کنترل جمعیت یا انقراض شیعه؟!


شبهه‌ای درباره‌ی نماز و پاسخ آن شبهه‌ای درباره‌ی نماز و پاسخ آن


بررسی روزه‌ی دختران نه ساله + گفت‌وگو باچند فرشته‌ی نوبالغ بررسی روزه‌ی دختران نه ساله + گفت‌وگو باچند فرشته‌ی نوبالغ


هنری به نام «امر به معروف و نهی از منکر» هنری به نام «امر به معروف و نهی از منکر»


حقیقت دعا و اسرار اجابت حقیقت دعا و اسرار اجابت


شب قدر و معمای سرنوشت شب قدر و معمّای سرنوشت


20 راز در زندگی مشترک 20 راز در زندگی مشترک