چهارشنبه, 04 ارديبهشت 1404

شناسه پیام‌رسان‌ (ایتا، روبیکا و سروش)
h_shad_ir@

 کانال سایت در پیام‌رسان سروش
hshadir@

ج. ا. ایران؛ حرم امن

بسم الله

امروز (۱۴۰۲/۱/۲۲) هنگام تلاوت قرآن با این آیه مواجه شدم:

«أَوَلَمْ يَرَوْا أَنَّا جَعَلْنَا حَرَمًا آمِنًا وَيُتَخَطَّفُ النَّاسُ مِنْ حَوْلِهِمْ أَفَبِالْبَاطِلِ يُؤْمِنُونَ وَبِنِعْمَةِ اللَّهِ يَكْفُرُونَ» (عنکبوت، ۶۷)

ترجمه: آیا نمی‌بینند ما حرم امنی قرار داده‌ایم که در اطراف آن امنیتی نیست و مردم ربوده می‌شوند؟ آیا به باطل دل می‌بندند و نعمت‌های خدا را کفران می‌کنند؟!

آیه برایم ابهام داشت. به یادداشت‌های تفسیری‌ام که چند سال پیش هنگام مطالعه قرآن تنظیم کرده بودم، مراجعه کردم، دیدم در آن‌جا نوشته‌ام: بر اساس شأن نزول، مراد از حرم، مکه است، اما معنا مبهم است.

نکته مبهم برایم این بوده و هست که مرکز امنیت بودن مکه آن‌گونه که آیه ترسیم می‌کند (یتخطف الناس من حولهم) پذیرفتنی نیست. بله، در روزگاری بسیار دور، مکه حرمی امن بود و به حکم خدا همیشه باید امن باشد، اما امروزه نیست، درحالی‌که این آیه اولاً از یک پدیده واقعی و نه صرفاً حکمی شرعی خبر می‌دهد؛ ثانیاً با افعال مضارع (اولم یروا، یتخطف، یؤمنون، یکفرون) مستدام بودن این نعمت را بیان می‌کند و مدعی است همیشه حرمی امن وجود دارد.

با اندکی تأمل، نکره بودن واژه «حرم» توجهم را جلب و ابهامم را برطرف کرد. خداوند می‌فرماید حرمی برای شما قرار داده‌ایم که با وجود ناامنی شدید در اطراف آن، مرکز امنیت و آسایش است. مکه صرفاً یک مصداق برای این حرم امن بوده است و البته همیشه باید باشد اما امروزه نیست. مصداق اتم این حرم امن در روزگار ما «جمهوری اسلامی ایران» است که در منطقه‌ای پر از ناامنی و نابسامانی، مرکز امنیت دینی و اخلاقی و نظامی است. دشمن هم به‌خوبی به این واقعیت پی برده و این نعمت بزرگ را هدف قرار داده.

شهید سردار سلیمانی رضوان‌الله‌علیه:

«امروز قرارگاه حسین بن علی، ایران است. بدانید جمهوری اسلامی حرم است و این حرم اگر ماند، دیگر حرم‌ها می‌مانند. اگر دشمن، این حرم را از بین برد، حرمی باقی نمی‌ماند، نه حرم ابراهیمی و نه حرم محمّدی (ص). برای نجات اسلام خیمه ولایت را رها نکنید».

امتیاز کلی این مطلب (0)

0 از 5 ستاره
  • #2178

    ح ن

    برداشت بنده این است که این آیه فقط درباره مکه است و امروزه نیز امنیت دارد با وجودی که اطراف آن امن نیست. این آیه در کنار آیه 97 سوره آل عمران که برای مکه امنیت قائل است و در کنار آیه 57 سوره قصص که تعبیر حرما آمنا دارد تثبیت میکند که فقط مکه است که خداوند برای آن امنیت فراهم کرده است و این باید تا قیامت همینگونه باشد و تفسیر دیگر نیاز به دلیل محکم قرآنی و روایی دارد که با بیان شما این حاصل نشده است اگر ایران آن حرمی است که آیه میگوید چرا در قرون گذشته ایران امنیت نداشت. به تعبیر حضرتعالی این امنیت باید استمرار داشته باشد. این چیزی بود که به ذهن حقیر رسید و الله عالم

    ***** پاسخ *****

    خداوند در آیه مشارالیه (۶۷ عنکبوت) می‌فرماید ما حرم و حریمی برای شما مؤمنان قرار داده‌ایم که با وجود ناامنی اطراف آن، امن است. امنیت عمومی امروز مکه قابل قبول است، اما وصف «یتخطف الناس من حولهم» درباره آن صدق نمی‌کند.
    بله، زمانی چنین بود اما امروزه چنین نیست. آیه هم درباره یک حرم امن خاص صحبت نمی‌کند، بلکه به صورت نکره از سنت الهی و اراده مستمر خدا مبنی بر وجود حرمی امن برای مؤمنان در دل ناامنی‌ها در همه زمان‌ها سخن می‌گوید. مصداق اول این حرم امن اگر مکه بوده، امروزه مصداق بارزش جمهوری اسلامی ایران است.
    آیه ۹۷ سوره آل‌عمران بیانگر حکم تشریعی خداوند درباره لزوم امنیت در محدوده حرم مکه است، نه اراده تکوینی. عبارت المیزان در این باره: «فالحق أن قوله: وَ مَنْ دَخَلَهُ كانَ آمِناً: مسوق لبيان حكم تشريعي لا خاصة تكوينية.»
    آیه ۵۷ سوره قصص نیز درباره امنیت مکه در زمان نزول آیه و در مقام پاسخ به بهانه‌جویی افراد بی‌ایمان است که می‌گفتند اگر ایمان بیاوریم، مشرکان عرب به ما آسیب می‌زنند. آیه به آن‌ها می‌فرماید شما در مکه امنیت لازم را دارید و نداشتن امنیت را بهانه نکنید.
    از این آیه فهمیده نمی‌شود که خداوند تکویناً اراده کرده است که مکه برای همیشه شهری امن باشد.
    و اینکه فرمودید اگر ایران آن حرمی است که آیه می‌گوید، چرا در قرون گذشته ایران امنیت نداشت، حقیر عرض نکردم که تنها مصداق حرم امن، ج.ا.ایران است، بلکه ج.ا.ایران مصداق امروزی این حرم امن است. عرض بنده درباره استمراری که از افعال مضارع برداشت می‌شود، مربوط به اصل وجود یک حرم امن در دل ناامنی‌ها در همه زمان‌هاست؛ زمانی مصداق این حرم امن، مکه بود و امروزه مصداقش ج.ا.ایران است.

    بله، سنت الهی درباره امنیت عمومی مکه را با استناد به اجابت دعای حضرت ابراهیم علیه‌السلام (و اذ قال ابراهیم رب اجعل هذا بلدا آمنا...) می‌توان استنباط کرد، اما آیه مورد اشاره بنده (عنکبوت، ۶۷) حرم امن را با وصف «یتخطف الناس من حولهم» بیان می‌کند که مانع انحصار مصداق در مکه است.

    چه مانعی وجود دارد اگر بگوییم:
    ۱. حکم تشریعی خداوند درباره حرم مکه، لزوم حفظ امنیت است (با استناد به آیه ۹۷ آل‌عمران)؛
    ۲. سنت تکوینی الهی نیز برقراری امنیت در مکه است (با استناد به آیه دعای حضرت ابراهیم ع)
    ۳. سنت تکوینی مستمر الهی این است که همیشه حرمی امن در دل ناامنی‌ها وجود داشته باشد که زمانی مصداقش مکه بود و امروزه بارزترین مصداقش ج.ا.ایران است (با استناد به آیه ۶۷ عنکبوت).

نظر خود را اضافه کنید.

ارسال نظر بعنوان میهمان

0 / 5000 محدودیت حروف
متن شما باید کمتر از 5000 حرف باشد

مطالب برگزیده

جمهوری اسلامی ایران تبیین ضرورت تشکیل حکومت اسلامی در زمان غیبت


زنان و ازدواج پاسخ به چند ابهام درباره‌ی زنان و ازدواج در آیین اسلام


حجاب ده تلنگر درباره‌ی حجاب و عفاف


شراب یک لحظه مستی، یک عمر پستی! (شراب‌خواری)


یوسف علیه‌السلام علاقه به هم‌جنس زیبارو


دوستش دارم دوستش دارم (سلسله مقالات)


آزادی جنسی غربی چرا نباید در آزادی جنسی از غرب و اروپا که الگوی پیشرفت و تمدن هستند پیروی کنیم؟


عصبانیت چگونه عصبانیت خود را کنترل کنم؟


خودشناسی چگونه می‌توانم خودم را بشناسم و بحران هویت را پشت سر بگذارم؟


استخاره، آری یا نه، چرا و چگونه؟ استخاره، آری یا نه؟ چرا و چگونه؟


چگونه خوش‌تیپ و امروزی و در عین حال باحجاب باشم؟ چگونه خوش‌تیپ و امروزی و در عین حال باحجاب باشم؟


چرا خدا مشکل همه‌ی بنده‌هاشو حل می‌کنه جز ما؟! چرا خدا مشکل همه‌ی بنده‌هاشو حل می‌کنه جز ما؟!


چرا فقط اسلام؟! چرا ادیان دیگر نه؟! چرا فقط اسلام؟! چرا ادیان دیگر نه؟!


حسین علیه‌السلام در مصاف ابلیس حسین علیه‌السلام در مصاف ابلیس


رنج پُرارج (عادت ماهانه) رنج پُرارج (عادت ماهانه)


هدف آفرینش انسان هدف آفرینش انسان


حالا کی بهشت و جهنم رو دیده؟!! حالا کی بهشت و جهنم رو دیده؟!!


رجعت، افسانه یا حقیقت؟! رجعت، افسانه یا حقیقت؟!


حکم خشن سنگسار چگونه با عقل و فطرت انسانی سازگار است؟ حکم خشن سنگسار چگونه با عقل و فطرت انسانی سازگار است؟


آیا حکم اسلامی ارتداد با آزادی اندیشه و حقیقت‌جویی منافات ندارد؟! آیا حکم اسلامی ارتداد با آزادی اندیشه و حقیقت‌جویی منافات ندارد؟!


چگونه این چشم صاحب‌مرده را کنترل کنم؟ چگونه این چشم صاحب‌مرده را کنترل کنم؟


چگونه توبه‌ای پایدار و شکست‌ناپذیر داشته باشم؟ چگونه توبه‌ای پایدار و شکست‌ناپذیر داشته باشم؟


چرا امام خامنه‌ای؟ چرا امام خامنه‌ای؟


کنترل جمعیت یا انقراض شیعه؟! کنترل جمعیت یا انقراض شیعه؟!


شبهه‌ای درباره‌ی نماز و پاسخ آن شبهه‌ای درباره‌ی نماز و پاسخ آن


بررسی روزه‌ی دختران نه ساله + گفت‌وگو باچند فرشته‌ی نوبالغ بررسی روزه‌ی دختران نه ساله + گفت‌وگو باچند فرشته‌ی نوبالغ


هنری به نام «امر به معروف و نهی از منکر» هنری به نام «امر به معروف و نهی از منکر»


حقیقت دعا و اسرار اجابت حقیقت دعا و اسرار اجابت


شب قدر و معمای سرنوشت شب قدر و معمّای سرنوشت


20 راز در زندگی مشترک 20 راز در زندگی مشترک