چهارشنبه, 04 ارديبهشت 1404

شناسه پیام‌رسان‌ (ایتا، روبیکا و سروش)
h_shad_ir@

 کانال سایت در پیام‌رسان سروش
hshadir@

ولایت‌مداری، چرا؟!

با نام خدا

چرا وقتی صحبت از ملاک‌های انتخاب یک رئیس جمهور است، «ولایت‌مداری و پیروی از ولایت فقیه» به عنوان یکی از مهم‌ترین ملاک‌ها مطرح می‌شود؟ چرا وقتی صحبت از ملاک‌های انتخاب ریاست جمهوری است، همه‌ی چشم‌ها به لبان مبارک امام خامنه‌ای دوخته می‌شود؟
اگر قرار است ملاک‌های رئیس جمهور اصلح را ولی فقیه اعلام کند و اگر یکی از ملاک‌های غیرقابل اغماض، ولایت‌مداری است، پس دیگر چرا همه‌پرسی؟ یک دفعه خود ولی فقیه رئیس جمهور را نصب کند و خیال همه را راحت کند! دیگر این همه خرج و مخارج و دردسرها و جاروجنجال‌های ثبت‌نام و تأیید صلاحیت و تبلیغات و حضور پای صندوق‌های رأی و غیره و غیره لازم نیست!

این یک سؤال جدّی است و کسانی که درک صحیحی از ولایت فقیه ندارند، مطرح می‌کنند. ممکن است بعضی از آن‌ها با منطق خدادادی و فطرت سلیم به ولایت فقیه ایمان داشته باشند و آن را به آسانی پذیرفته باشند، اما در مقام بیان و دفاع، برای «محور بودن نظر مقام عظمای ولایت در معرفی ملاک‌های انتخاب» و برای «شرط ولایت‌مداری رئیس‌جمهور اصلح» نتوانند توجیه منطقی صحیح و روشنی ارائه کنند.
در این یادداشت سعی می‌کنم پاسخ این سؤال را به زبان ساده بیان کنم.
پاسخ اول: ولی فقیه، عاقل‌ترین و داناترین فرد جامعه
اگر به روند انتخاب یک شخص برای تصدّی مقام ولایت و رهبری در نظام اسلامی ایران دقت کنیم، می‌بینیم که فقیه‌ترین و مدیرترین و مدبّرترین و آگاه‌ترین و تواناترین فرد انتخاب می‌شود؛ چرا که مردم هر شهر، آگاه‌ترین و تواناترین عالم دینی شهر خود را انتخاب می‌کنند و این منتخبانِ گردآمده از کل کشور تحت عنوان «مجلس خبرگان»، بهترین و بالاترین را از میان خود برای تصدی مقام ولایت برمی‌گزینند.
وقتی در جامعه، چنین فرد ممتازی وجود داشته باشد که مورد قبول همگان باشد (چون منتخب همه است)، بسیار عاقلانه است که در امور مهم و حتی اموری که با انتخاب مردم شکل می‌گیرند، برای مشورت به او مراجعه کنیم و نظر و دیدگاه او را جویا شویم. با این توضیح، ولی فقیه حتی می‌تواند از شخصی نام ببرد و بگوید من او را اصلح می‌دانم و توصیه می‌کنم او را انتخاب کنید؛ اما معرفی صریح شخص، از زوایایی دیگر به صلاح نظام نیست؛ لذا از نظر قانونی حمایت صریح رهبری از شخص یا گروهی ممنوع شده است. از نظر قانونی ولی فقیه فقط می‌تواند با توصیف وضعیت کنونی جامعه‌ی داخلی و خارجی و تبیین نیازهای فعلی کشور، ملاک‌های رئیس جمهور مطلوب را بیان کند؛ همان‌کاری که رهبر عزیزمان به زیبایی انجام می‌دهند. تأسف به حال کسانی که در انتخاب خود به رهنمودهای رهبری توجهی ندارند!
پاسخ دوم: ولی فقیه یعنی نه یک شخص، بلکه یعنی قله‌ی دانایی جامعه
همه‌ی مردم در مسائل گوناگون، دارای نظر و تشخیص و انتخاب هستند؛ هرچه فرد آگاه‌تر و بابصیرت‌تر باشد، نظر او هم صائب‌تر و درست‌تر خواهد بود. از آن‌جایی که ولیّ فقیه آگاه‌ترین فرد جامعه است، پس نظر او دقیق‌ترین و صحیح‌ترین نظر است. لذا مراجعه به دیدگاه او در تبیین ملاک‌های رئیس جمهور خوب، عاقلانه‌ترین کار است. این خلاصه‌ی پاسخی بود که در بند پیش بیان کردیم. در این پاسخ، ولی فقیه به عنوان یک فرد مثل هر فرد دیگری از افراد جامعه لحاظ شده است، با این تفاوت که این فرد از افراد دیگر داناتر است. اما سخن درباره‌ی ولی فقیه، به این‌جا ختم نمی‌شود؛ زیرا او نه یک فرد ممتاز، بلکه برآیند اندیشه‌ی عقل کل جامعه است.
با این توضیح که: ولی فقیه به دلیل ویژگی‌هایی که دارد (مانند علم و درایت و زهد و تقوا) برای اظهار نظر خود درباره‌ی موضوعی، فقط اسلام و قانون اساسی و مصالح عمومی را ملاک قرار می‌دهد نه میل و سلیقه‌ی شخصی خود یا فرد یا گروهی دیگر را. برای رسیدن به چنین دیدگاه کامل و جامعی، باید از نظر و دیدگاه همه‌ی صاحب‌نظران و کارشناسان آگاهی داشته باشد و با مقایسه و تحلیل آن‌ها و با لحاظ اموری که چه بسا از دید نخبگان جامعه پنهان مانده، به دیدگاه نهایی خود برسد و همان را به عنوان چراغ راه پیش روی رهروان قرار دهد. به بیان دیگر فرض کنید جامعه یک موجود زنده است که چشم و گوش و دست و پا و عقل و فکر و دل و وجدان دارد. عقل جامعه همان حاکم شرعی و ولی فقیه است. بقیه‌ی اعضای آن، دیگر صاحب‌نظران و دست‌اندرکاران امور حکومتی هستند. همان‌طور که عقل با استمداد از حواس و سایر اعضای جسمی و روحی، زندگی مجموعه را اداره می‌کند و سخن او برآیند همه‌ی اعضای مجموعه است، ولی فقیه هم برآیند صحیحی از نظر اعضای مجموعه را بیان می‌کند. به تعبیر دیگر، اگر اندیشه‌ی جامعه را مثل کوه بدانیم، دیدگاه ولی فقیه مانند قله‌ی آن کوه است که بخشی از قوام و استواری خود را با تکیه بر بدنه و دامنه‌ی کوه به دست آورده است.
بنابراین اگر جامعه مسیر سرنوشت خود را با اشاره‌ی ولی فقیه طی کند، این کار عین صواب است و دقیق‌ترین ترسیم از تعیین سرنوشت جامعه به دست خود جامعه است. یعنی دموکراسی اسلامی که بر دموکراسی غربی هزاران برتری دارد.

حدیثی از اميرالمؤمنين علیه‌السلام:

اِعلَمُوا اَنَّ اللهَ تَبارَکَ و تَعالَي يُبغِضُ مِن عِبادِهِ المُتَلَوِّنَ فَلاتَزولوا عَنِ الحَقِّ و وِلايَةِ اَهلِ الحَقِّ فَاِنَّ مَنِ اسْتَبدَلَ بِنا هَلَکَ. (ميزان‌الحکمه ج 9، ص 588 به نقل از بحارالانوار)

ترجمه: آگاه باشید که خداوند متعال در بین بنده‌هایش، از انسان رنگ‌به‌رنگ و متزلزل متنفر است. پس از حق و ولایت اهل حق دور نشوید که هرکس ما را با دیگری عوض کند، هلاک می‌شود.

امتیاز کلی این مطلب (0)

0 از 5 ستاره
  • هیچ نظری یافت نشد

نظر خود را اضافه کنید.

ارسال نظر بعنوان میهمان

0 / 5000 محدودیت حروف
متن شما باید کمتر از 5000 حرف باشد

مطالب برگزیده

جمهوری اسلامی ایران تبیین ضرورت تشکیل حکومت اسلامی در زمان غیبت


زنان و ازدواج پاسخ به چند ابهام درباره‌ی زنان و ازدواج در آیین اسلام


حجاب ده تلنگر درباره‌ی حجاب و عفاف


شراب یک لحظه مستی، یک عمر پستی! (شراب‌خواری)


یوسف علیه‌السلام علاقه به هم‌جنس زیبارو


دوستش دارم دوستش دارم (سلسله مقالات)


آزادی جنسی غربی چرا نباید در آزادی جنسی از غرب و اروپا که الگوی پیشرفت و تمدن هستند پیروی کنیم؟


عصبانیت چگونه عصبانیت خود را کنترل کنم؟


خودشناسی چگونه می‌توانم خودم را بشناسم و بحران هویت را پشت سر بگذارم؟


استخاره، آری یا نه، چرا و چگونه؟ استخاره، آری یا نه؟ چرا و چگونه؟


چگونه خوش‌تیپ و امروزی و در عین حال باحجاب باشم؟ چگونه خوش‌تیپ و امروزی و در عین حال باحجاب باشم؟


چرا خدا مشکل همه‌ی بنده‌هاشو حل می‌کنه جز ما؟! چرا خدا مشکل همه‌ی بنده‌هاشو حل می‌کنه جز ما؟!


چرا فقط اسلام؟! چرا ادیان دیگر نه؟! چرا فقط اسلام؟! چرا ادیان دیگر نه؟!


حسین علیه‌السلام در مصاف ابلیس حسین علیه‌السلام در مصاف ابلیس


رنج پُرارج (عادت ماهانه) رنج پُرارج (عادت ماهانه)


هدف آفرینش انسان هدف آفرینش انسان


حالا کی بهشت و جهنم رو دیده؟!! حالا کی بهشت و جهنم رو دیده؟!!


رجعت، افسانه یا حقیقت؟! رجعت، افسانه یا حقیقت؟!


حکم خشن سنگسار چگونه با عقل و فطرت انسانی سازگار است؟ حکم خشن سنگسار چگونه با عقل و فطرت انسانی سازگار است؟


آیا حکم اسلامی ارتداد با آزادی اندیشه و حقیقت‌جویی منافات ندارد؟! آیا حکم اسلامی ارتداد با آزادی اندیشه و حقیقت‌جویی منافات ندارد؟!


چگونه این چشم صاحب‌مرده را کنترل کنم؟ چگونه این چشم صاحب‌مرده را کنترل کنم؟


چگونه توبه‌ای پایدار و شکست‌ناپذیر داشته باشم؟ چگونه توبه‌ای پایدار و شکست‌ناپذیر داشته باشم؟


چرا امام خامنه‌ای؟ چرا امام خامنه‌ای؟


کنترل جمعیت یا انقراض شیعه؟! کنترل جمعیت یا انقراض شیعه؟!


شبهه‌ای درباره‌ی نماز و پاسخ آن شبهه‌ای درباره‌ی نماز و پاسخ آن


بررسی روزه‌ی دختران نه ساله + گفت‌وگو باچند فرشته‌ی نوبالغ بررسی روزه‌ی دختران نه ساله + گفت‌وگو باچند فرشته‌ی نوبالغ


هنری به نام «امر به معروف و نهی از منکر» هنری به نام «امر به معروف و نهی از منکر»


حقیقت دعا و اسرار اجابت حقیقت دعا و اسرار اجابت


شب قدر و معمای سرنوشت شب قدر و معمّای سرنوشت


20 راز در زندگی مشترک 20 راز در زندگی مشترک