بسم الله
در این روزگار کرونایی که رفت و آمدها بهشدت کم شده، حوصله بچهها از ماندن در خانه سرمیآید و نیازمند بازیها و سرگرمیهای مناسب هستند. از همین رو مدتها بود که به بچههایم قول سرسره خانگی داده بودم. برای خرید سرسره به مغازههای اسباببازی سری زدم. مناسبترین سرسره پلاستیکی با دو متر طول و تقریباً یک متر ارتفاع، فقط طاقت وزن بچههای زیر شش سال را داشت و قیمتش هم بالا بود. با خودم گفتم من که دست به ابزار هستم، میتوانم خودم یک سرسره خوب با مقاومت بالا و با هزینه کم درست کنم. طراحی سرسره فلزی تاشو را شروع کردم. بعد از پایان طراحی با همه دقایق و ظرایف، برای خرید قوطی و ورق و سایر قطعات آهنی روانه بازار آهنفروشان شدم. با چند پرسش و یک حساب سرانگشتی متوجه شدم که هزینه مواد اولیه سرسره آهنی، بیش از یک میلیون تومان میشود! بدون خرید به خانه برگشتم.
فکرم را بازتر کردم تا طرحی نو دراندازم. دست آخر به این نتیجه رسیدم که سرسره را با چوب درست کنم. بعد از طراحی دقیق، کار را شروع کردم و با مبلغ سیصد هزار تومان یک سرسره با طول دو متر و هفتاد سانتیمتر و ارتفاع یک و نیم متر با قدرت تحمل بزرگسالان ساختم. خودم هم سوارش شدم و بارها سر خوردم. خم به ابرو نمیآورد!
کسانی که دست به ابزار هستند و از کار با چوب سررشتهای دارند، میتوانند چنین سرسرهای را برای فرزندانشان درست کنند و با کمترین هزینه، سرسرهای مقاوم بسازند و عزیزانشان را خوشحال کنند.
مواد مورد نیاز برای ساخت سرسره چوبی:
۱. ورق فایبرگلاس صاف (بدون موج) به اندازه سطح سرسره (۲۷۰*۷۰ سانتیمتر)
۲. پارچه معمولی به اندازه سطح سرسره
۳. قطعات کوچک و ضایعاتی از تخته سهلایی یا امدیاف سه میلیمتر به اندازه کافی
۴. تخته مناسب برای نردبان سرسره
۵. چسب چوب یک دبه پنج کیلویی
۶. چسب آهن یا چسب موکت یک قوطی یک لیتری
۷. پیچ و منگنه و لولا و ...
مراحل ساخت سرسره چوبی:
۱. ابتدا ورق فایبرگلاس را با کمک چسب نواری به صورت خمیده به طول درمیآوریم.
۲. پارچه را با چسب آهن روی ورق فایبرگلاس میچسبانیم.
۳. تکههای امدیاف سه میل را بهصورت نوار سه سانتی درمیآوریم و منظم با چسب چوب روی پارچه میچسبانیم.
بعد از چسباندن تکه چوبها، باید آنها را تحت فشار قرار داد. من برای تکیهگاه زیرین، چهار فرش را در هم لوله کردم و یک لوله فرش بزرگ درست شد. فایبرگلاس خمیده به بالا را روی لوله فرش گذاشتم. هر قسمت را که میچسباندم، یک یا دو فرش کوچک یا پادری سنگین روی آن قسمت میانداختم تا تکههای چوب چسبیده، تحت فشار باشند.
۴. بعد از خشک شدن چسب در مرحله پیشین، یک لایه دیگر از امدیاف دقیقاً مثل مرحله قبل روی لایه اول میچسبانیم و سعی میکنیم هر کدام از تکه چوبهای لایه دوم میان دو تکه چوب از لایه پیشین قرار بگیرد؛ مثل چینش آجرها هنگام ساختن دیوار.
در این مرحله برای محکم کردن تکههای چوب، میتوان از منگنه استفاده کرد؛ منگنه چکشی مخصوص نجاری. البته باید از سنجاقهای کوتاه استفاده کرد تا آسیبی به فایبرگلاس نرسد.
۵. بعد از لایه دوم، لایه سوم را با استفاده از نوارهای پهن امدیاف و در عرض (نه در طول) میچسبانیم.
برای آسانتر شدن کار، ابتدا تکه ورقهای امدیاف را خیس کنید و آنها را یکجا لوله کنید و با طناب ببندید و بگذارید دو ساعت در این حالت بماند.
۶. لایه چهارم و پنجم را دقیقاً مثل لایه سوم تکرار میکنیم.
۷. بعد از آماده شدن قطعه اصلی سرسره با پنج لایه به هم چسبیده از امدیاف، تکیهگاههای دو طرف آن را با تختههای ضخیم میسازیم و به سر و ته سرسره میچسبانیم (با چسب و پیچ).
۸. در پایان پلههای نردبانی شکل را میسازیم و با لولاهای ضخیم و محکم به سرسره متصل میکنیم.
نظرات (10)