چهارشنبه, 04 ارديبهشت 1404

شناسه پیام‌رسان‌ (ایتا، روبیکا و سروش)
h_shad_ir@

 کانال سایت در پیام‌رسان سروش
hshadir@

نماز فرادای باحال یا نماز جماعت بی‌حال؟

پرسش
من در نماز فرادي منقلب‌تر و آماده‌تر براي حضور در مقابل خداوند هستم؛ اما اين حس و حال در نماز جماعت به من دست نمي‌دهد؛ چه کنم؟

پاسخ
شايد خيلي‌ها با اين مسأله مواجه باشند که حس و حال معنوي در خلوت و در نماز فرادي برايشان بهتر و آسان‌تر حاصل مي‌شود، اما در نماز جماعت چنين نيست. در چنين شرايطي آيا نماز فراداي معنوي‌تر ترجيح دارد يا نماز جماعت کم‌معنويت؟

در پاسخ بايد عرض کنيم که دين اسلام به نماز جماعت اهميت زيادي مي‌دهد و چنين مسائلي را مجوّز ترک نماز جماعت نمي‌داند و نماز جماعت کم‌حس و حال را از نماز فراداي باحس و حال ارزشمندتر مي‌داند. البته توصيه مي‌کند سعي کنيم همان حس و حال معنوي خلوت را در نماز جماعت تحصيل کنيم.

معنويت دو گونه‌ي «منفعل» و «فعال» دارد. معنويت منفعل آن است که در خلوت و تنهايي به انسان دست مي‌دهد و به شدت حساس و شکننده است و با اندک تلنگر ديگران (با ديده شدن يا شنيده شدن توسط کسي يا کساني) مي‌شکند و از بين مي‌رود.

اين حس معنويتِ منفعل در مقايسه با غفلت و بي‌خبري، بسيار ارزشمند و گران‌بها است و کسي که چنين معنويتي را دارا است، بر کسي که از چنين معنويتي تهي است، برتري روشني دارد.

اما خوش به حال کساني که از اين مرحله عبور مي‌کنند و به معنويت فعال مي‌رسند. در معنويت فعال، تنها بودن يا در جمع بودن تفاوتي با هم ندارند. بود و نبود ديگران هيچ تأثيري در شخص نمي‌گذارد. او غرق حضور پروردگار خويش است، ديگران در برابر عظمت خدا حقير و ناچيزند و بود و نبودشان يک‌سان است.

اگر خداوند خلوت معنوي ما را بر جماعت کم‌معنويت ترجيح دهد، در واقع معنويت منفعل را بر معنويت فعال ترجيح داده است؛ اما خداوند با ارج نهادن به معنويت تنهايي ما، ما را به کسب معنويت در جماعت و به تحصيل معنويت فعال تشويق کرده است.

معنويت فرادي را که معنويتي سست و شکننده و منفعل است خطراتي تهديد مي‌کند که از جمله‌ي آن‌ها خطر نفوذ شيطان و ايجاد انحراف توهم عرفان است. دليل بالا بودن درصد خطر در چنين معنويتي، ضعيف بودن عنصر عقلانيت و تحت‌الشعاع بودن آن در برابر عنصر توهّم و تخيّل است؛ درحالي که در نماز جماعت عنصر توهّم و تخيّل جاي برتر خود را به عنصر عقلانيت مي‌دهد و احتمال نفوذ شيطان و به انحراف کشيده شدن معنويت کم‌تر مي‌شود. شايد فرمايش نبوي «يد الله مع الجماعة؛ دست خدا همراه جماعت است» مؤيد اين نکته باشد.

براي توضيح بيش‌تر درباره‌ي معنويت فعال و منفعل به يادداشت «تقواي فعال و تقواي منفعل» مراجعه کنيد.

امتیاز کلی این مطلب (0)

0 از 5 ستاره
  • #663

    بنده خدا

    حرف هایتان کاملا صحیح.مثلا ادم یک بار تهایی تو خونه نمازش 30 دقیقه طول بکشد.ویک بارهم همین نماز در مسجد در میان مردم خوانده شود(فرادا)و30دقیقه طول بکشد.هردونماز از نظرکیفیت یکی است .درنماز اولی انسان تنهاخودش با خدای خودش است وهیچ شکی در نمازش نیست.ولی نماز دومی چون در میان مردم خوانده شده راه نفوظ شیطان در انسان باز میشود .وانسان فکرمی کند که دارد خودنمایی میکند.ولی انسان عاقل شیطان را خوب می شناسدودر نمازش چه تنها باشد وچه درمیان مردم تنها خدارا میبیند.نماز جماعت هم که ثواب خودرا دارد! (((((((اگریک نفر به امام جماعت اقتدا کندهررکعت ان ثواب150نمازداردواگردونفراقتداکندهررکعت ثواب 600نمازوهرقدرعدد نمازگزاران بیشترشودثواب نمازشان بیشترخواهدشدواگرعددانان ازده نفربگذرد اگر تمام اسمانها کاغذودریاهامرکب ودرختهاقلم وملائکه وانس وجن نویسنده شوند نمی توانندثواب یک رکعت ان را بنویسند.)))))))*داخل پرانتز ثواب نماز جماعت ازرساله مکارم شیرازی*

نظر خود را اضافه کنید.

ارسال نظر بعنوان میهمان

0 / 5000 محدودیت حروف
متن شما باید کمتر از 5000 حرف باشد