خوش‌بینی یا بدبینی یا واقع‌بینی؟!

با نام خدا

امام خامنه‌ای بارها فرموده‌اند: «من به مذاکرات هسته‌ای خوشبین نیستم و فکر نمی‌کنم از این مذاکرات آن نتیجه‌اى را که ملّت ایران انتظار دارد، به‌دست بیاید».

رئیس جمهور محترم، آقای روحانی در پاسخ به این سؤال که «... در کجای مذاکرات هسته‌ای هستیم، اینکه مذاکرات را با نگاه خوشبینانه باید نگاه کنیم یا...» گفت: «اما اینکه شما می‌گویید خوش‌بینی و بدبینی، خوش‌بینی در دنیای سیاست یا بدبینی خیلی معنا ندارد و باید ما واقع‌بین باشیم».1

من می‌خواهم بر این صحبت جناب رئیس جمهور از منظر منطقی حاشیه بزنم:

«خوش‌بینی» و «بدبینی» و «واقع‌بینی» در یک ردیف و قسیم یکدیگر نیستند تا شما بفرمایید، نه این و نه آن، بلکه قسم سوم!

آقای رئیس جمهور دچار مغالطه شده است و دو تقسیم دو تایی را با هم ترکیب کرده و یک تقسیم سه تایی از دل آن درآورده است!

تقسیم درست و منطقی چنین است که بگوییم: نگاه به مسائل مختلف دو حالت دارد: خوش‌بینانه و بدبینانه. این یک تقسیم. تقسیم دیگر این است که نگاه به مسائل مختلف دو حالت دارد: واقع‌بینانه و غیرواقع‌بینانه. با ترکیب این دو تقسیم چهار حالت به دست می‌آید که عبارتند از:

1. نگاه واقع‌بین و خوش‌بین (یعنی با تکیه بر شواهد و قراین واقعی، به چیزی نگاه مثبت داشته باشیم و به آن تمایل نشان دهیم)؛

2. نگاه واقع‌بین و بدبین (یعنی با تکیه بر شواهد و قراین واقعی، به چیزی نگاه منفی داشته باشیم و به آن بی‌میلی نشان دهیم)؛

3. نگاه غیرواقع‌بین و خوش‌بین (یعنی با تکیه بر توهمات و تصورات غیرواقعی خود، به چیزی نگاه مثبت داشته باشیم؛ یعنی ساده‌لوحی)

4. نگاه غیرواقع‌بین و بدبین (یعنی با تکیه بر توهمات و تصورات غیرواقعی خود، به چیزی نگاه منفی داشته باشیم؛ یعنی تنگ‌نظری و ترس)

اقسام نگاه:
      ـ واقع‌بینی:
                      ـ خوش‌بینی (1)
                      ـ بدبینی (2)
      ـ غیرواقع‌بینی:
                      ـ خوش‌بینی (3)
                      ـ بدبینی (4)

یعنی نگاه خوش‌بینانه یا بدبینانه می‌تواند از روی واقع‌بینی باشد یا بدون توجه به واقع و بر اساس توهمات و تخیلات باشد. در مکاتب فکری غربی نیز، رئالیسم (Realism) به معنای واقع‌گرایی و ایده‌آلیسم (Idealism) به معنای ذهن‌گرایی در برابر هم هستند که یکی معتقد است جهان عینی و حقیقی ماورای اندیشه‌ی ما وجود دارد و دیگری معتقد است هرچه هست فکر و خیال بشر است و ماورای ذهن چیزی نیست یا دست کم قابل اثبات نیست. از این منظر، دیگر مکتب سومی به نام خوش‌بینی یا بدبینی وجود ندارد؛ چون اساساً این‌ها از یک مقوله نیستند تا در عرض هم لحاظ شوند.

بله، ممکن است کسی بگوید: ما خوش‌بینی و بدبینی را زیرشاخه‌ی نگاه غیرواقع‌بینانه قرار دهیم و تقسیم را چنین ارائه کنیم:

نگاه به مسائل مختلف یا واقع‌بینانه است یا غیرواقع‌بینانه؛ که نگاه غیرواقع‌بینانه خود به دو قسم خوش‌بینانه و بدبینانه تقسیم می‌شود:

اقسام نگاه:
      ـ واقع‌بینانه (1)
      ـ غیرواقع‌بینانه:
                        ـ خوش‌بینانه (2)
                        ـ بدبینانه (3)

چنین تقسیمی در برخی گرایش‌های روان‌شناسی مطرح شده است و بر اساس آن، اقسام سه‌گانه‌ی به کار رفته در جمله‌ی رئیس‌جمهور به دست می‌آید ولی اولاً چنین تقسیمی با توجه به تحلیل معنای مفاهیم به کار رفته غلط است، چنان‌که گذشت؛ ثانیاً نسبت دادن چنین چیزی به جناب رئیس‌جمهور درست نیست؛ چون اگر چنین نسبتی را به او بدهیم، سخن او جسارت و بی‌ادبی و توهین به مقام معظم رهبری محسوب خواهد شد؛ زیرا برگردان جمله‌ی او چنین خواهد شد: «خوش‌بینی و بدبینی در دنیای سیاست معنا ندارد؛ چون هردو غیرواقع‌بینانه و از روی توهم و تخیل است. ما باید در دنیای سیاست، نگاه واقع‌بینانه داشته باشیم». یعنی اینکه رهبری فرمودند: «من خوش‌بین نیستم»، ایشان بر اساس یک نگاه غیرواقع‌بینانه این حرف را زده‌اند.

نتیجه آن‌که جناب رئیس‌جمهور باید در سخن خود تجدید نظر کند؛ زیرا سخن او یا مغالطه است یا بی‌ادبی.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1. در گفت‌وگوی زنده‌ی تلویزیونی (1393/2/10)

امتیاز کلی این مطلب (0)

0 از 5 ستاره
  • #825

    علی امیری

    آقای محترم که لباس مقدس روحانیت بر تن دارید.بسیاری از مطالب متضاد بین گفته های مقام معظم رهبری و دکتر روحانی به صورت تحریف و خلاف نیت ونظر دکتر روحانی بوده و گزینشی از لابلای سخنان وی بوده است.به طور مثال در مطلب سوم آمده است: «روحانی :مردم نیاز به ارشاد ندارند.» اصل مطلب این چنین نبوده و ایشان علاوه بر مردم ،دولتها را نیز نیازمند به ارشاد صاحبان فرهنگ میدانند.عین مطلب را می آورم و قضاوت را به غهده دیگران میگذارم : ***وی با تاکید بر اینکه همه دولت ها نیازمند به ارشاد صاحبان فرهنگ هستند، گفت: صاحبان فرهنگ ما نیاز به ارشاد و گشت ارشاد ندارند و خود نیز باید دیگران را ارشاد کنند که آنها فرهنگ و ارزش های جامعه را خود به خوبی حفظ خواهند کرد. کجای این جملات آورده شده که« مردم » نیاز به ارشاد ندارند.برادر گرامی ،بنده نه وامدار دکتر روحانی هستم و نه سودی از ایشان به بنده میرسد.خودم آزاده 6 سال اسیر وجانباز 50% هستم.فقط حواسمان باشد این قلم واین رسانه های امروزی امانتی در دست ما میباشد.حواسمان باشد خیانت در امانت نکنیم و آبروی کسی رانبریم که گناهی نابخشودنی است.والسلام

    ***** پاسخ *****

    سه نکته:
    ۱. فرمایش شما ناظر به یکی از نظرهای کاربران است نه مطلب بنده که لباس مقدس روحانیت به تن دارم! برای پاسخ به نظرات دیگر، از گزینه‌ی «نقل قول» در زیر آن نظر استفاده کنید تا معلوم باشد کدام مطلب را نقد می‌کنید.
    ۲. آقای آزاده و جانباز عزیز، این‌که وامدار کسی نیستید خیلی خوب است اما ساده هم نباشید؛ این‌که آقای روحانی اعتقاد به اصلاح فرهنگ و اجرای امر به معروف و نهی از منکر ندارد، مطلب روشنی است. اگر فقط یک مورد برنامه‌ی فرهنگی دینی از این دولت سراغ داشتم این حرف را نمی‌زدم!
    اگر آن جمله‌ی نقل شده از او (در نظر یکی از کاربران) درست هم انتخاب نشده باشد، اصل مطلب قطعی و مسلم است. نه حضرت آقا، نه روحانیت، نه مردم متدین؛ هیچ کس از سیاست‌های فرهنگی دولت رضایت ندارند.
    ۳. گفتید «بسیاری از مطالب...» و یکی را مثال زدید و توضیحش دادید. اما به نظر من غیر از این یک مورد (که به نظر من آن هم درست است) بقیه‌ی موارد خالی از اشکال است؛ نه تحریف شده، نه تقطیع غیرمنصفانه شده، و نه خلاف نیت و نظر آقای روحانی است. دوست دارم تحریف و نادرستی آن‌ها را به صورت مستند و منطقی به ما نشان دهید.

  • #824

    Taranom_velayat

    سلام...دکتر روحانی بعد از صحبت اقا این حرف رو زدن یا قبلش؟؟!!

    ***** پاسخ *****

    رئیس‌جمهور یک روز قبل از تاریخ تحریر این یادداشت این حرفو زده ولی فرمایش آقا برمی‌گرده به اولین روزهای مذاکره‌ی هسته‌ای.

  • #823

    آرمان

    جنگ لیبرالیسم واسلام ناب
    امام خامنه ای: به مذاکرات خوش بین نیستم.
    روحانی: به مذاکرات خوش بین هستم.
    حضرت آقا: علوم انسانی باید اسلامی شود.
    روحانی: کجای علوم باید اسلامی شود؟
    حضرت آقا: باید نهی از منکر شود.
    روحانی: مردم نیاز به ارشاد ندارند.
    حضرت آقا: نگذارید با مطالب ناصحیح دین مردم را لجن مال کنند.
    روحانی: باید سانسور و ممیزی را برداریم؛ مردم خودشان می فهمند.
    حضرت آقا: گاهی شنیده می شود کسانی در گوشه و کنار می گویند آقا، مگر ما موظفیم مردم را به بهشت برسانیم؟ خب بله؛ فرق حکّام اسلامی با حکّام دیگر درهمین است این وظیفه ما است.
    روحانی: بگذاریم مردم خودشان راه بهشت را انتخاب کنند، نمی توان با زور و شلاق مردم را به بهشت برد.
    حضرت آقا: این منبرها یک وسیله منحصربه فرد است، اگر محتوا و مضمون منبرهای ما شایسته باشد هیچ وسیله ای نمی تواند با آن ها مواجه و مقابله بکند.
    روحانی: دوران پیام های یک طرفه به سر آمده. دوران رساندن پیام از طریق بلندگو های یک طرفه، منبرهای یک طرفه و سنتی به سرآمده.
    حضرت آقا: کسانی که برای تئوریزه کردن سازش، تسلیم و اطاعت مقابل زورگویان، نظام را به جنگ طلبی متهم می کنند خیانت می کنند و دروغ می گویند. نظام اسلامی نظام انسانی نظام شرف و سلامت و تکریم بشر است.
    روحانی: ما نباید بر روی دنیا پنجه بکشیم و دایما سر جنگ داشته باشیم، عده ای حیات سیاسی شان در درگیری ها و آشوب است.
    حضرت آقا: ما نباید از لفظ “جامعه جهانی” برای چند دولت مستکبر و زورگو استفاده کنیم. بنده مخالفم این ها را جامعه ی جهانی بدانیم.
    روحانی: ما باید با جامعه جهانی تعامل و ۱+۵ مذاکره کنیم/ باید کدخدا را از خودمان راضی کنیم.
    و ده ها نمونه دیگر.

  • #822

    ابراهیم

    به نظر من هم مغالطه است ولی انشاءالله که بی ادبی نکرده باشن

نظر خود را اضافه کنید.

ارسال نظر بعنوان میهمان

0 / 5000 محدودیت حروف
متن شما باید کمتر از 5000 حرف باشد