اصلح خداوکیلی کس نیست جز جلیلی

با نام خدا

 اصلح خداوکیلی، کس نیست جز جلیلی

دنبـــــــال یک بهــــــــانه یا در پی دلیـلی؟          دل‌بسته‌ی حقیقت یا مست قـــال و قیـلی؟


بهر رهـــــــایی از این پیچ و خم مســـــائل          محتـــــــاج تونل و پل، یا راستـــــینْ سبیلی؟


از بهر ارتقـــــای تولید و نـــان چه خواهی؟          یک فـــکر کــــــاری یا نه، لنگ کلنگ و بیلی؟


فرهنگ و دین، آن‌گاه، کـــار و تلاش بسیار          یا کــــــار و کـــــــار و آن‌گه، دینداری قلیلی؟


در بینش سیـــاسی، سوسوی بی‌رمق یا          خورشید تابنــــــاکی، مصبــــاح سلسبیلی؟


در موضع دفـــــاع از فرّ و کیــــــــان و عزّت          یک پرچــــــم ســـــــرافراز، یا روح مُنفعیلی؟


هنگـــــــــام روبه‌رو با مستــــــــکبران قلدر          دستی دراز و لرزان، یا رعد و برق سیــلی؟


رنگی از این و رنگی از آن، چو هاشمی، یا          آقـــــا، امـــام، رجایی، مردی از این قبیلی؟


این هشت مرد میدان، هستند خوب امّــــا          اصلح خداوکیلی، کس نیست جز «جلیلی»

 

پ ن: می‌گویند مرگ هنرمند وقتی است که مجبور باشد اثر هنری‌اش را تفسیر کند. متأسفانه مجبورم به دلایلی دست به خودکشی بزنم و توضیحاتی درباره‌ی این شعر بدهم. امیدوارم مخاطبان فهیم این توضیحات را توهین به خود تلقی نکنند.

1. مطالب علمی و تخصصی ضعف‌هایی دارد؛ اصطلاحی است؛ طولانی است؛ برای مخاطبان عامه از جذابیت کم‌تری برخوردار است؛ و... من مدت‌ها فکر کردم که راهی پیدا کنم تا بتوانم دلایل اصلحیت دکتر سعید جلیلی را به زبان استدلال ولی همه‌فهم بیان کنم؛ تا این‌که قالب شعر به ذهنم رسید و نشستم حرف‌هایم را به صورت شعر پیاده کردم. پس این یک شعر تخیّلی و احساسی نیست؛ بلکه سراسر استدلال است و تبیین علمی.

2. این شعر بیش‌تر به مقایسه‌ی گفتمان جلیلی با گفتمان قالی‌باف نظر دارد و آن دو را باهم مقایسه می‌کند. مهم‌ترین عبارت‌های مقایسه‌ای عبارتند از:

«تونل و پل یا راستین سبیل»: اشاره دارد به استدلال برخی بر اصلحیت قالی‌باف به دلیل سازندگی‌هایی که در دوره‌ی تصدی شهرداری تهران انجام داده است. در حالی که داشتن توانایی در شهرسازی برای اداره‌ی کشور کافی نیست؛ برای اداره‌ی کشور به یک چشم‌انداز روشن و همه‌جانبه و توانایی برای پیاده کردن برنامه‌های آن چشم‌انداز نیاز داریم.

«فکری کاری یا کلنگ و بیل»: توانایی قالی‌باف در شهرسازی و آبادانی کوچه و خیابان مانند داشتن سخت‌افزار (کلنگ و بیل) است در جایی که نیاز اصلی نرم‌افزار (فکری کاری) است.

«فرهنگ و دین، آن‌گاه، کار و تلاش بسیار یا کار و کار و آن‌گه، دینداری قلیلی»: اشاره به اولویت نیازهای دینی و فرهنگی است که در گفتمان جلیلی به روشنی هویدا است؛ در حالی که قالی‌باف اولویت را به اقتصاد (کار و کار و کار) می‌دهد. در شرایط فعلی مشکلات اقتصادی خیلی مهم است ولی همان را هم باید با روی‌کرد دینی و فرهنگی حل کرد. تاریخ نشان داده است که هرگاه دین و فرهنگ دینی از اولویت به کنار گذاشته شده است، کلاه گشادی سر مسلمانان رفته است.

«سوسوی بی‌رمق یا خورشید تابناک»: اشاره به تفاوت درجه‌ی بصیرت سیاسی این دو تن دارد که بیش‌ترین جلوه‌اش در موضع‌گیری‌هایشان در برابر فتنه‌ی 88 خودنمایی می‌کند. قالی‌باف در مناظره‌ی سوم هم که مناظره‌ی سیاسی بود، موضع شفافی ارائه نکرد.

«پرچم سرافراز یا روح منفعل» و «دستی دراز و لرزان یا رعد و برق سیلی»: اشاره به تفاوت درجه‌ی بینش در سیاست خارجی دارد که گفتمان جلیلی در مقایسه با گفتمان قالی‌باف انقلابی‌تر و به گفتمان امام و رهبری نزدیک‌تر است.

«رنگی از این و رنگی از آن، چو هاشمی، یا آقا، امام، رجایی»: قالی‌باف به دلیل تسامح‌ها و تجامل‌هایی که با خوب وبد دارد، در دفاع از حق، موضع شفاف و صریح ندارد؛ لذا راحت‌تر به غیرخودی سواری می‌دهد. به همین دلیل اصلاح‌طلبان بیش‌تر از عارف و روحانی به دور او جمع شده‌اند. جلیلی چنین نیست.

3. یک مطلب کلیدی هم بود که هرکاری کردم نتوانستم در شعر جا بدهم. و آن نگاه دشمنان انقلاب بود. همان‌طور که می‌دانیم دشمنان از سر کار آمدن جلیلی خیلی نگران هستند. نوری‌زاد (ضدانقلاب فراری) گفته است: مهم نیست چه کسی جلیلی را شکست می‌دهد؛ مهم این است که جلیلی انتخاب نشود. تک‌تک ما وظیفه داریم نگذاریم جلیلی رأی بیاورد.

4. منظورم از «این هشت مرد میدان» فقط جلیلی و حداد و ولایتی و قالی‌باف است. شاید بتوانیم رضایی را هم به زور به این جمع اضافه کنیم.

امتیاز کلی این مطلب (0)

0 از 5 ستاره
  • #449

    محمد مهدی

    سلام<br />از این که انتخابات را پر رونق می نماییدد متشکرم<br />1-چرا قالیباف نه؟<br />همه حمایت های شما و دلایل شما به برادر قالیباف و حدادهم می خورد<br />چرا این دو نفرنه بلکه این 2ملاک هی شمارا بهتر هم دارند.<br />ــــــــــــــــــــــــــــــ<br />پاسخ مدیر سایت:<br />سلام. ممنون از نگاه زیبایتان!<br />حداد را قبول دارم ولی ایشان برای ریاست جمهوری نیامده بود. رسالتی دیگر داشت که به خوبی هم انجام داد و رفت. درود بر او و بر اخلاق و منش بزرگوارانه‌اش!<br />اما دکتر قالی‌باف با دکتر جلیلی چند تفاوت اساسی دارند:<br />1. اولویت برنامه‌ی قالی‌باف، معیشت و اقتصاد است ولی اولویت برنامه‌ی جلیلی، دین و فرهنگ دینی است. اهمیت مشکلات اقتصادی نباید باعث کنار راندن مشکلات دینی و فرهنگی شود. مشکلات اقتصادی را بدون دین و فرهنگ نمی‌شود حل کرد. مثل زمان دولت سازندگی که وقتی از هاشمی پرسیدند: برای نماز مردم چه‌کار کردید؟ پاسخی به این مضمون داد: مشکلات مملکت این‌قدر زیاد بود که یادمان رفت که درباره‌ی نماز هم وظایفی داریم!<br />2. جلیلی در مسائل سیاسی داخلی بصیرت و فراست تحسین‌برانگیزی دارد در حالی که قالی‌باف چنین نیست و به دلیل تساهلی که در این زمینه دارد، می‌تواند مورد سوء استفاده قرار گیرد.<br />3. در سیاست خارجی هم قالی‌باف حتی یک‌سوم صلابت و عزت جلیلی را ندارد.<br />من جلیلی و حداد (که رفت) و ولایتی و قالی‌باف را شایسته‌ی ریاست جمهوری می‌دانم و هرکدام انتخاب شوند، خوشحال می‌شوم ولی جلیلی را بالاتر می‌دانم.

  • #448

    دادی

    اندکی تامل !!!<br />آیت الله مصباح یزدی : " بینی و بین الله زیر سقف آسمان ایران کسی اصلح تر از لنکرانی نیست "<br />آیت الله مصباح چنذ روز بعد و پس از رد صلاحیت لنکرانی: " بینی و بین الله کسی اصلح تر از جلیلی نیست"<br />مریدان آیت الله در فردای آن روز : اختراع چند واژه جدید: صالح مقبول و اصلح<br />چند سوال:...<br />ـــــــــــــــــــــــــــــ<br />پاسخ مدیر سایت:<br />نظر شما را به صورت مطلبی مستقل تحت عنوان «شش پرسش و چند طعنه و شش پاسخ و چند نکته» منتشر کردم.

  • #447

    آرمان

    حاميان دكتر جليلي؛ يكي از يكي بهتر:<br />http://tafakkorgah.tebyan.net/viewPost.aspx?PostID=309147

  • #446

    مهدی

    سلام<br />جلیلی همانند ابوذر است!<br />درسته از همه بیشتر ولایی تر است اما فکر نمیکنم بتواند در عرصه مدیریتی مانند قالیباف عمل کند...<br />یا علی دادا

  • #445

    q

    حاجی خوب بود ولی کاش تبلیغات رو تو سایت خودت نمیکردی.مردم عقل دارن شعور دارن خودشون درک میکنن کی اصلحه کی نیست.<br />نیاز جامعه ما بررسی و رسیدگی به اقتصاد هست با شعار و ادبیات و شعر و شاعری و ...به جایی نمیرسیم.ای مردم عاقل باشید و احساسی تصمیم نگیرید.16 سال کافی نبود؟<br />این هشت نفر همگی محترم هستند همگی از فداییان انقلاب هستند طرفداری از یک نفر خیلی بی انصافیه.<br />ــــــــــــــــــــــــــــــ<br />پاسخ مدیر سایت:<br />1. ممنون، خوبی از خودتونه.<br />2. چرا فکر می‌کنید تبلیغ و معرفی کسی، یعنی توهین به عقل و شعور مردم؟! اگر چنین است، پس خود نامزدها بیش‌تر از همه به عقل و شعور مردم توهین می‌کنند!<br />3. من هم اگر از نامزدی (در واقع از گفتمانی) حمایت می‌کنم، نگاهم به حل مشکلات جامعه است، وگرنه به اندازه‌ی کافی درگیری دارم که خودم را از فعالیت تبلیغاتی معاف کنم. همین الآن که دارم پاسخ شما را می‌دهم، کتاب امتحان فردا هم جلوی رویم است. پس‌فردا هم دو امتحان هم‌زمان دارم. دشمن دارد زور می‌زند ما هم داریم جان می‌کنیم برای حماسه‌ی سیاسی، آن‌وقت شما این‌طوری قدرنشناسی می‌کنید!<br />4. این شعر، شعر نیست؛ استدلال است؛ منطق است. من ساعت‌ها فکر کرده‌ام تا راهی پیدا کنم که بتوانم حرف‌ها و استدلال‌هایم را به زبان همه‌فهم بیان کنم تا این‌که به قالب شعر رسیدم. یک کلمه از این شعر را پیدا نمی‌کنید که از روی احساس نوشته شده باشد.<br />5. من جناح‌زده نیستم و به نفع جناح و حزب کار نمی‌کنم. من طلبه هستم و دغدغه‌ی دین و فرهنگ دینی دارم؛ 16 سال کافی باشد یا نباشد.<br />6. این هشت نفر همگی محترم هستند و خوب ولی در برگه‌ی رأی، جای نوشتن یک اسم بیش‌تر نیست.

  • #444

    خودم

    حاجی، این «منفعیل» چه صیغه‌ایه؟!!!<br />ـــــــــــــــــــــــــــــ<br />پاسخ مدیر سایت:<br />همان «منفعل» است که به دلیل ضرورت شعری به این شکل درآمده!

  • #443

    برف و آفتاب

    الان معروف می‌شی ها!!

نظر خود را اضافه کنید.

ارسال نظر بعنوان میهمان

0 / 5000 محدودیت حروف
متن شما باید کمتر از 5000 حرف باشد