بسم الله
گفتیم که دختر «معشوق» آفریده شده است و «مورد توجه» و «جذاب» و «خواستنی» بودن، در خون او است. به همین دلیل دختر تمایل فطری به خودنمایی و جلوهگری دارد. اما این را هم گفتیم که خودنماییهای دخترانه چه آسیبها و چه خطرهای بزرگی در پی دارد. پس یک دختر خوب بر سر این دوراهی حیرتآفرین چه کند؟!از طرفی دلش میخواهد جلوهگری کند و جذاب باشد؛ از طرف دیگر میداند و میبیند که سلامت و امنیتش به شدت در خطر است.
بعضی از دخترها نیاز به جذابیت را بر نیاز به امنیت و سلامت ترجیح میدهند و تن به خودنمایی میدهند و امنیت را بیخیال میشوند؛ بعضی دیگر اما نیاز به امنیت را برتری میدهند و پا روی حس نیاز به جذابیت میگذارند و این نیاز طبیعی را در درون خود له میکنند.
انتخاب درست بر سر این دوراهی چیست؟ آیا باید یکی را بر دیگری ترجیح داد؟ یا راه سومی هم هست که هر دو نیاز را تأمین کند؟
یقیناً اگر تنها چاره، انتخاب یکی از دو راه باشد و قرار باشد یکی را برداشته و دیگری را واگذاریم، «سلامت و امنیت جسم و روح» بر «حس جذابیت و مطلوبیت»برتری آشکاری دارد. اما نیازی به انتخاب نیست. راهی هست که هردو نیاز را تأمین میکند و دختر را در هر دو طرف به شکوفایی میرساند.
اگر دختری بخواهد محبوب و زیبا و بافرهنگ و متمدن و خوشتیپ و باکلاس باشد و در عین حال، هیچ رخنهای در امنیت و سلامت جسم و روحش ایجاد نشود، باید به دو نکته در ظاهر و پوشش خود و به سه نکته در رفتار و گفتار خود توجه جدّی داشته باشد.
نکتههای مربوط به ظاهر و پوشش:
1. ساده و بیآلایش و بیآرایش بودن
از نگاه پسرهای شایسته، نظر و سلیقهی غالب این است که خانمها بهطور فطری و دستنخورده، زیبا و دوستداشتنی هستند. چهرهی مرتب ولی ساده بانمکتر و دلنشینتر است؛ در عین حال که زمینهای برای تحریکهای شهوانی و وسوسههای شیطانی برای دلهای سالم ایجاد نمیکند. آرایش و روغنمالی کردن، چهره را زیباتر نمیکند؛ زیرا همه میبینند و میدانند که این صورت آرایش شده است و چهرهی واقعی در زیر این آرایش پنهان است؛ بلکه آرایش ـ مخصوصاً آرایش غلیظ و افراطی ـ پیام دیگری دارد و آن این است که «من میخواهم توجه همه را به خودم جلب کنم تا آنها را به سمت خود بکشانم!». آرایش کردن چراغ سبزی است برای ایجاد دوستی و ارتباط با پسرهای این کاره.
شاید خانم آرایشکردهای در دلش چنین قصدی نداشته باشد ولی چه بخواهد چه نخواهد، آرایش در نظر مردان یعنی این! رنگ و لعاب آرایش بر چهرهی خانم مثل اتیکت «فروشی» بر روی خودرو است که فقط نگاه عابرین را از نگاه عادی به نگاه خریدار تغییر میدهد و ذرهای بر ارزش آن خودرو نمیافزاید.
سخن دربارهی ساده و بیآلایش و بیآرایش بودن لباس و پوشش نیز همین است.پوشیدن لباسهای خاص و همراه داشتن کیف خاص همان پیام آرایش غلیظ را به مخاطب القا میکند.
2. تمیز و مرتب بودن
وقتی دختری دو آیتم «تمیزی» و «مرتب بودن» را در پوشش و ظاهر ساده و بیآلایش خود رعایت میکند، بخش زیادی از زیبایی و جذابیت را به دست آورده است.معنای تمیزی که روشن است؛ اما مرتب بودن یعنی شکل و اندازه و رنگبندی لباس و کفش و عینک و کیف و سایر متعلقاتش مناسب و متناسب و شکیل و در عین حال متین و وزین باشد. بهویژه لباس که باید تمیز و اتوکشیده باشد و از هر گونه شلختگی پیراسته باشد.
در کنار نمای ساده و تمیز و مرتب، «رفتار» و «گفتار» هم در زیبایی شخصیت یک خانم اهمیت دارد. حرف زدن و رفتار و تعامل یک دختر خوب با دیگران بهویژه با نامحرم باید ویژگیهایی داشته باشد.
نکتههای مربوط به رفتار و گفتار:
1. ادب
رفتار و گفتار یک دختر خوب با همه بهویژه با نامحرم باید مؤدبانه و محترمانه باشد. واژههای محترمانه با لحنی مؤدبانه به کار گرفته شود. از بهکاربردن الفاظ غیررسمی و کوچهبازاری و خودمانی پرهیز شود.
2. غرور و اعتماد به نفس
اعتماد به نفس و غرور و تکبر در رفتار دختر با نامحرم باید کاملاً مشهود باشد.ناز و عشوههای زنانه هرگز نباید در صدا و لحن او بهچشم بخورد. به تعبیر قرآن، یک خانم نباید در گفتار با نامحرم، خضوع و نرمی داشته باشد.1 به عبارت دیگر، باید «جدی» و «نسبتاً بلند» و «با جملات کوتاه» حرف زد.امیرالمؤمنین علی علیهالسلام میفرماید: یکی از خصلتهای خوب خانمها غرور است؛ زیرا اگر خانمی مغرور باشد هرگز در دسترس و در اختیار نامحرم قرار نمیگیرد.2
3. آرامش و وقار
یک دختر نباید در رفتار و گفتارش هول و خودباخته باشد. از زیادهگویی و انجام حرکتهای اضافی و ارتباطهای زائد و خندههای بیجا باید پرهیز کرد.
اگر دختری این سه نکته را در رفتار و گفتار خود و آن دو نکته را دربارهی ظاهر و پوشش خود بهخوبی رعایت کند، به یقین خانمی محبوب و مطلوب و جذاب برای همگان خواهد بود؛ بدون اینکه خطری امنیت و سلامتش را تهدید کند. همهی پسرها آرزوی چنین دختری را در سر خواهند داشت؛ ولی بهخاطر ویژگیهایی که دارد، کسی جرأت نخواهد کرد بیادبی و جسارتی دربارهی او مرتکب شود. به این ترتیب هم حس جذابیت و مطلوبیت دختر کامروا میشود و هم سلامت و امنیت جسم و روحش از خطرهای احتمالی محفوظ میماند.
ـــــــــــــــــــــــــــــ
1. فَلا تَخْضَعْنَ بِالْقَوْلِ فَيَطْمَعَ الَّذي في قَلْبِهِ مَرَضٌ وَ قُلْنَ قَوْلاً مَعْرُوفاً: با نرمی و خضوع سخن نگوييد كه بيماردلان در شما طمع كنند. و سخن شايسته بگوييد. (سورهی احزاب، آیهی 32).
2. خِیارُ خِصالِ النساءِ شِرارُ خِصالِ الرِّجالِ؛ الزَّهْوُ... فَاِذا کانَت المَرأةُ مَزهُوَّةً لمتُمَکِّنْ مِن نَفسِها... (نهجالبلاغه، حکمت 234).
این مقاله برگرفته از کتاب «دوستش دارم!» نوشتهی حامد شاد است. اطلاعات بیشتر دربارهی این کتاب: اینجا
سلسله مقالات «دوستش دارم»:
- چرا دو جنس «دختر» و «پسر»؟ (دوستش دارم 1)
- و خدا دختر و پسر را عاشق آفرید... (دوستش دارم 2)
- تفاوتهای علاقهی پسر به دختر و علاقهی دختر به پسر (دوستش دارم 3)
- مقایسهی فرهنگ محرم و نامحرم اسلامی با فرهنگ بیبندوباری غربی (دوستش دارم 4)
- خطرهای ویرانگر دوستی با نامحرم (دوستش دارم 5)
- چند حقیقت تلخ دربارهی دوستی با نامحرم (دوستش دارم 6)
- عشق سه طرفه (دوستش دارم 7)
- حکم دین دربارهی دوستی با نامحرم (دوستش دارم 8)
- محدودهی ارتباط مجاز با نامحرم (دوستش دارم 9)
- نقاط ضعف و قوتِ دختر بودن (دوستش دارم 10)
- دختران بر سر دوراهی «جذابیت» و «امنیت» (دوستش دارم 11)
- دختران و برخورد با مزاحمتهای ناموسی (دوستش دارم 12)
- ابزار سنجش و انتخاب همسر (دوستش دارم 13)
- یک راز دربارهی انتخاب همسر (دوستش دارم 14)
- تفاوت دختر و پسر در انتخاب کردن و انتخاب شدن (دوستش دارم 15)
- خطر به تأخیر انداختن ازدواج (دوستش دارم 16)
- درمان آسیبدیدگان عشق شیطانی (دوستش دارم 17)
- توبه و آشتی با خدا (دوستش دارم 18)
- لیلا و فرزاد (دوستش دارم 19)
نظرات (1)